Sport

Letette esküjét a nápolyi Universiadéra utazó magyar csapat

Ünnepélyes esküt tett a július 3-14. között Nápolyban sorra kerülő 30. nyári Universiadén szereplő 160 fős magyar küldöttség az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) aulájában szerdán.

2019.06.26 21:30MTI
MTI/Illyés Tibor

"Nem kis erőfeszítést jelent és követel a sport és a szellem egyidejű edzése. Az itt összegyűlt fiatalok magas szinten űzik mindkettőt, önök egyszerre képesek mindkét területen helytállni" - mondta Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, majd kiemelte, hogy egyre több ország vesz részt az Universiadén, ami jelzi az esemény rangját.

Az Universiadéra a magyar csapat tagjait 38 felsőoktatási intézmény - közte 14 külföldi - delegálja, a legtöbben a Testnevelési Egyetemet (TF) képviselik.

Mocsai Lajos, a TF rektora kiemelte, hogy az Universiade az egyetemi sport különleges ünnepe, az olimpia előszobája.

Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) elnöke, a delegáció vezetője emlékeztetett arra, hogy az egykori magyar Universiade-résztvevők közül később többen lettek élsportolók, olimpiai és világbajnoki érmesek, illetve sportvezetők. Felidézte, hogy az Universiadék 1959 óta íródó történetében a magyar sportolók eddig 120 arany-, 95 ezüst-, és 112 bronzérmet nyertek. Az egyetemisták és főiskolások olimpiájának nevezett nápolyi eseményen a magyar fiatalok 12 sportágban - atlétika, íjászat, cselgáncs, kosárlabda, ritmikus gimnasztika, röplabda, tekvondó, tenisz, torna, úszás, vívás, vízilabda - versenyeznek majd.

Kiss Ádám örömtelinek nevezte, hogy négy csapat is indul a küzdelmekben: férfi és női vízilabdában, valamint női kosárlabdában és röplabdában. Megjegyezte, hogy röplabdacsapat az 1965-ös budapesti Universiade óta először indul az egyetemisták olimpiáján.

Az eskü szövegét Bleicher Réka röplabdázó mondta el a versenyzők és a bírók előtt.

Az esemény zárásaként Szabó Tünde adta át a csapatzászlót Kiss Ádám delegációvezetőnek.

MTI/Illyés Tibor


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.