Siker

Birkózó Eb - Barka először küzdhet aranyéremért

Barka Emese az 57 kilogrammos súlycsoport elődöntőjében nagyon simán, 11-3-ra győzött a bukaresti birkózó Európa-bajnokság csütörtöki napján, így pénteken már biztosan dobogóra állhat.

2019.04.11 17:06ma.hu

A Vasas SC versenyzője nyert már Európa Játékokat, de az Európa- és világbajnokságokon mostanáig csak bronzérmekig jutott, szám szerint hétszer, azaz a fináléba jutással pályafutása legjobb eredményét éri el.

A 29 éves magyar birkózó az első perctől nagy elszántsággal küzdött, nem volt váratlan, hogy Mimi Nikolova Hrisztovát egy perc után figyelmeztették passzivitása miatt. Ennek ellenére Barka maradt támadásban, kitolási kísérleténél viszont a bolgár jó ütemben ellépett, és úgy tűnt, sikerül a mögékerülése, csakhogy a küzdőtéren kívül rakta le a kezét, így a magyar kapott egy pontot. A négyszeres Eb-bronzérmes magyar ezután derékon ragadta Hrisztovát és a földre rántotta (3-0). Sürgősebbé vált az akció a bolgárnak, ezért szinte felmászott Barka hátára, aki azonban ekkor is észnél volt, és előrebillenve lerázta magáról, ráadásul mögékerüléssel ő szerzett újabb két pontot a szünet előtt (5-0).

A folytatásban Barka tovább növelte előnyét: előbb szabálytalanságért intették - a tavaly egy súlycsoporttal feljebb Eb-ezüstérmes - riválisát, majd kitolta őt a szőnyegről (7-0). Az elkeseredetten támadó Hrisztova türelmetlenségét újabb mögékerüléssel büntette Barka, aki ekkor már 9-0-ra vezetett. A hátralévő néhány másodpercben ugyan őt is megintették, valamint mindketten egy-egy mögékerüléssel gyarapították pontjaikat (11-3), de a magyar győzelem már nem forgott veszélyben.

"Végre megvan!" - kiáltott fel két kezét magasba emelve a háromszoros vb-bronzérmes Barka.

Az esti programban az 59 kilós Galambos Ramóna és a nehézsúlyú Németh Zsanett a bronzért birkózik: előbbi a címvédő és tavaly vb-ezüstérmes török Elif Jale Yesilirmakkal, utóbbi a norvég Iselin Maria Moen Solheimmel találkozik.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.