Eredmény

Magyar-görög - Idei első győzelmét aratta a válogatott

A magyar labdarúgó-válogatott 2-1-re legyőzte a vendég görög csapatot a Groupama Arénában rendezett zárt kapus Nemzetek Ligája-mérkőzésen kedden, így megszakította öt meccsen át tartó nyeretlenségét.

2018.09.12 07:03MTI

Az összecsapáson látványos támadás végén Sallai Roland első válogatottbeli találatával korán vezetést szerzett Marco Rossi szövetségi kapitány együttese, majd Konsztantinosz Manolasz gyors egyenlítését követően még a szünet előtt visszavette a vezetést Kleinheisler László bombagóljával.

A második félidőben mindkét kapu előtt adódtak helyzetek, ám újabb gól már nem született. A magyarok 1987 októbere után nyertek újra tétmérkőzésen a görögök ellen, míg 2018-ban négy vereség és egy döntetlen után első győzelmüket aratták.

A nemzeti csapat két idegenbeli összecsapással folytatja szereplését a Nemzetek Ligájában: október 12-én a görög, három nappal később pedig az észt együttes vendége lesz.

Nemzetek Ligája, C osztály, 2. csoport, 2. forduló:
Magyarország-Görögország 2-1 (2-1)
Groupama Aréna, zárt kapuk mögött, v.: Alekszej Kulbakov (fehérorosz)

gólszerzők: Sallai (15.), Kleinheisler (43.), illetve Manolasz (18.)

sárga lap: Sallai (50.), illetve Cavellasz (35.), Oikonomu (78.), Toroszidisz (83.)

Magyarország:
Gulácsi Péter - Bese Barnabás, Lang Ádám, Kádár Tamás, Fiola Attila - Nagy Ádám - Varga Roland (Lovrencsics Gergő, 62.), Kleinheisler László, Kovács István (Pátkai Máté, 80.), Sallai Roland - Szalai Ádám (Eppel Márton, 69.)

Görögország:
Vaszileiosz Barkasz - Vaszilisz Toroszidisz, Kosztasz Manolasz (Mariosz Oikonomu, 52.), Szokratisz Papasztatopulosz, Jorgosz Cavellasz (Haralambosz Likojannisz, a szünetben) - Dimitrisz Kurbelisz, Andreasz Buhalakisz - Lazarosz Hrisztodulopulosz, Kosztasz Fortunisz, Dimitrisz Pelkasz - Taszosz Donisz (Kosztasz Mitroglu, a szünetben)

I. félidő:

15. perc: Kovács jobb oldali beadása után Varga fejjel játszott középre, majd Szalai és Bese is fejjel továbbította a labdát, amelyet Sallai lőtt 14 méterről a keresztléc alá (1-0).

18. perc: Fortunisz távoli szabadrúgását a lesgyanús pozícióból induló Manolasz fejelte hét méterről a kapuba (1-1).

43. perc: Magyar lövések sorozata után Kovács tört be jobbról a görög tizenhatosra, majd legurított labdáját Kleinheisler 20 méterről csavarta a kapu bal felső sarkába (2-1).

A találkozó előtt egyperces gyászszünetet tartottak az olimpiai ezüstérmes kapus, a 23-szoros magyar válogatott Géczi István emlékére, aki hétfőn hunyt el.

Jól kezdték a mérkőzést a magyarok, akik az első negyedóra végén rendkívül látványos támadásból vezetést szereztek a válogatottban először eredményes Sallai góljával. Nem tartott sokáig az előny, mivel rögzített helyzetből három percre rá egyenlítettek a görögök, Manolasz szintén első találatát ünnepelhette a nemzeti mezben. A kezdeményezést ezt követően átvette a vendég gárda, több veszélyes helyzetet is kialakítottak Gulácsi kapuja előtt, míg védekezésben szabálytalanságokkal tördelték a játékot. A játékrész utolsó öt percére kapujához szegezte ellenfelét Marco Rossi együttese, a nyomás vezető góllá érett végül: a hatodik lövésből Kleinheisler találta a hálóba nagy erővel.

A szünetben és röviddel utána mindhárom cserelehetőségét kihasználta a vendégek német szakvezetője, Michael Skibbe, ám ekkor is inkább a magyarok akarata érvényesült mezőnyben. Lehetőség inkább a vendégek előtt adódott, ám Gulácsi több alkalommal is remekül védett. Az utolsó tíz percre felharsant a magyar szurkolók hangja, akik a stadionon kívülről éltették és buzdították a válogatottat, amely a játékrész második felében néha eljutott a görög kapuig. Újabb gólt azonban már egyik csapat sem szerzett, így a magyar válogatott megszerezte első pontjait a Nemzetek Ligájában.

"Gratulálok játékosaimnak, akik ugyanúgy harcoltak, mint Finnországban, ahol kevésbé állt mellénk a szerencse. Elsősorban nekik jár a gratuláció" - fogalmazott Marco Rossi, akit tapssal fogadtak az újságírók a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón. A szakvezető rámutatott, technikai és taktikai szinten még javulnia kell együttesének, ugyanakkor az átadások, a helyezkedés és labdabirtoklás terén az első félidőben látottakkal meg van elégedve.

"A második félidőben kicsit alábbhagyott a lendület, mintha kissé megijedtek volna, hisz rég nyertek mérkőzést. Az ekkor mutatott kitartás és lélekjelenlét miatt viszont dicséretet érdemel a csapat" - mondta.

"A játékosok a kezdetektől megfogadták a tanácsaimat, betartották az utasításaimat a pályán. Elképesztően nagy nyomás és felelősség volt rajtuk" - fejtette ki Rossi. - "A futball számomra az emberekről szól, szurkolók nélkül pedig a foci halott. Viszont talán egy kis terhet levett a játékosok válláról, hogy nem volt rajtuk a szurkolók nyomása."

A drukkerek énekléséről elmondta, ez számára azt mutatta, hogy odafigyelnek csapatára.

"A szurkolók szeretnének egy nyertes csapatot, valahol követték a mérkőzést, és azt látták a televízióban, hogy foggal-körömmel harcolunk a három pontért. Pozitív jel számomra, hogy a szurkolók úgy érezték, el kell jönni és támogatni bennünket" - emelte ki.

"Az első húsz-huszonöt perc olyan volt, mint egy szurkolók nélküli barátságos meccs, nem volt elég gyors a csapatom" - fogalmazott Michael Skibbe, aki gratulált a házigazdának. Rámutatott, az első góltól jobb lett a mérkőzés, s gyorsan sikerült egyenlíteniük.

"A félidő hajrájában viszont nem tudtunk reagálni a sorozatos magyar lövésekre, nem bírtuk ki a nagy nyomást" - mondta. - "A fordulás után nagyrészt nálunk volt a labda, több helyzetet is kidolgoztunk, ám nem voltunk szerencsések, nem éltünk a lehetőségeinkkel. Így a magyarok megérdemelten nyertek."

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.