Sport

Így várták a Tour de Hongrie mezőnyét Mezőcsáton - videó

Az út szélére kitett két szobabiciklin tekerve drukkoltak a magyaroknak.

2018.08.19 18:27ma.hu

Manuel Belletti nyerte a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körversenyt, amelynek vasárnapi zárószakaszán a német Nikodemus Holler diadalmaskodott.

A Kazincbarcika környéki etapon három gyorsasági és két hegyi részhajrá várt a 123 fős mezőnyre, amely 29 fokos, derült időben vágott neki a 128 kilométeres távnak.

Az aggteleki hegyi hajrához vezető emelkedő megrostálta a mezőnyt, amelyet a felsőnyárádi hegy lejtmenete után több bukás szakított tovább. A Kazincbarikán kialakított hat kilométeres körpályán egy ötfős csoport lépett el a mezőnytől, ám három kilométerrel a cél előtt befogták őket. Az utolsó, éles balkanyarban néhány versenyző elesett, a szombaton is első Holler viszont nem, s magabiztosan megnyerte a 46 kilométer/órás átlagsebességű ötödik szakaszt az olasz Matteo Moschetti és a lengyel Kamil Malecki előtt.

"Nagyszerű, hogy két győzelemmel fejeztem be a versenyt. A tegnapi nem volt akkora meglepetés, a mai szakast viszont nem feküdt nekem a mezőnyhajrá miatt, mégis sikerült. Néha okosnak kell lenni, és a szerencsére is szükség van, ma mindkettő megvolt" - fogalmazott Holler. A bukást felidézve elmondta, ő volt az első azok közül, akik nem estek el. "Szerencsém volt, az előttem haladó túlságosan gyorsan vette be a kanyart, én viszont megelőztem őt, és nem buktam. Gyorsítottam, és visszanézve láttam, hogy nagy előnyöm volt, így nem is kellett hajráznom" - fejtette ki.

A bukás miatt a 32 éves Bellettinek - aki 2010-ben szakaszt nyert a Giro d'Italián, melyen idén öt etapon is az első tízben zárt - nem volt esélye hajrázni a szakaszsikerért, ám így is ő lett a Tour de Hongrie második olasz győztese: 1930-ban Vasco Bergamaschi diadalmaskodott.

"Nagyon boldog vagyok, hatalmas dolog számomra ez a siker, hiszen először nyertem összetettet többnapos versenyen" - értékelt Belletti. Hozzátette, a záróetap kicsit nehezebb volt, mint azt előzetesen gondolták. "Nem akartam kockáztatni, fontos volt megőrizni az összetett elsőséget" - hangsúlyozta Belletti, aki a pontverseny győzteseként zöld trikós is lett. Hozzátette: csapata, az Androni Giocattoli-Sidermec remekül teljesített az egész héten.

A legjobb hegyimenőt illető piros mezt a lengyel Patryk Stosz érdemelte ki Valter Attila előtt, aki az összetett legjobb magyarjának járó fehér trikót ölthette magára a 865 kilométeres viadal végén.

"Összességében egyszerre volt a szakasz remek és mégsem az" - fogalmazott a 15. helyen záró Valter, aki leszögezte, a Pannon Cycling Team kiváló munkát végzett.

"Mindent megtettünk azért, hogy az enyém legyen a piros trikó, harminc kilométer/órás tempó fölött jöttünk felfelé. Az emelkedők azonban túl rövidek voltak, így a piros trikós velem tudott maradni, és gyorsabb volt nálam, megérdemelten nyert" - fejtette ki. "Sajnálom, mert szép lett volna a hegyi trikót elhozni, jövőre újra megpróbálom" - tette hozzá.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.