Siker!!!

Triatlon Eb - Negyedik a magyar vegyesváltó

Negyedik lett a magyar vegyesváltó a Glasgow-ban rendezett triatlon Európa-bajnokság szombati zárónapján.

2018.08.12 15:47MTI

A Kovács Zsófia, Tóth Tamás, Bragmayer Zsanett, Dévay Márk összeállítású staféta 1:16:06 órás idővel ért célba a 19 csapatos mezőnyben.

A magyar négyesből Kovács nem indult egyéniben, míg Bragmayer gyomorproblémák miatt a verseny háromnegyednél feladta a küzdelmet. A férfiak közül Tóth hatodik, Dévay hetedik volt egyéniben.

A Strathclyde Country Parkban a négyfős váltók tagjainak mindegyikére 300 méter úszás, 7 kilométer kerékpározás és 1,5 kilométer futás várt.

Kovács kezdte magyar részről a versenyt, nem volt könnyű dolga, hiszen a kerékpárja nem érkezett meg a helyszínre, az egyik észt sporttársa azonban kisegítette.

"Soha sem volt még erre példa a pályafutásomban, nagyon szokatlan volt, hiszen az ő kerékpárja egy időfutamos gép volt, az enyém teljesen más. Az utolsó lejtőn már halálfélelmem volt, mert egy kátyúnál kilazult a kormány" - mondta az MTI-nek Kovács, aki kiváló futással végül ötödik helyen váltotta Tóthot.

A 29 éves versenyzőnek sikerült felzárkóznia az élmezőny tagjaihoz, és ő is ötödik helyen váltott, ekkor következett Bragmayer, aki elsősorban kiváló úszásának köszönhetően tapadt az élmezőnyre és negyedik helyen váltott Dévayval.

Az már az úszása előtt biztossá vált, hogy óriási bravúrra lenne szüksége az éremszerzéshez, mivel a magyar csapat tíz másodperces büntetést kapott, mert Kovács az úszósapkáját rossz helyre dobta. Az időbüntetést Dévaynak a futás végén kellett letöltenie - korábban is le lehetett volna, de ez a taktika része volt -, de mivel az élmezőnynek nagy volt az előnye, a többieknek pedig a hátránya vele szemben, így könnyedén tartotta meg a negyedik helyet.

Bragmayer és Tóth a versenyen után egymással egyetértve arról beszélt, hogy ha a viadal előtt felajánlották volna nekik a negyedik helyet, akkor azzal tökéletesen kiegyeztek volna. Utóbbi hozzátette, még néhány hasonló verseny, és akkor meg fogják szerezni a kvótát a tokiói olimpiára.

Eredmények:

vegyesváltó, Európa-bajnok:
Franciaország (Leonie Periault, Pierre Le Corre, Cassandre Beaugrand, Dorian Conix)
1:15:07 óra
2. Svájc 1:15:18
3. Belgium 1:15:29
4. MAGYARORSZÁG (KOVÁCS ZSÓFIA, TÓTH TAMÁS, BRAGMAYER ZSANETT, DÉVAY MÁRK) 1:16.06

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.