Vitorlázás

Véget ért az 50. Kékszalag, 545 hajó teljesítette a távot

A rajthoz álló és a beérkező hajók száma is rekordot döntött.

2018.07.28 15:29MTI
MTI/Bodnár Boglárka

A rajthoz állt 681 hajóból 545 teljesítette a jubileumi 50. Kékszalag Erste Nagydíjat, amelyet a svájci Safram nyert meg - közölték a verseny szervezői szombaton.

A közlemény szerint a rajthoz álló és a beérkező hajók száma is rekordot döntött, a befutók száma magasabb volt, mint 2017-ben. Ennél több hajó távolsági vitorlásversenyen Európában csak a svájci Bol d'Or Mirabaud-ra nevezett 1990-ben, ahol 684 hajó indult el - tették hozzá.

A csütörtök reggeltől szombat reggelig tartó vitorlásversenyen az indulóknak 48 óra alatt kellett teljesíteniük a Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Keszthely-Balatonfüred közötti, több mint 150 kilométeres távot. A gyenge szélben zajló versenyt a svájci Rodolphe Gautier vezette és Christophe Peclard kormányozta Safram tette meg a leggyorsabban, 12 óra 40 perc 31 másodperc alatt.

Másodikként a Prevital ért célba - fedélzetén a tizenháromszoros Kékszalag-győztes Litkey Farkassal - 13 óra 1 perc 40 másodperces idővel. A harmadik a verseny csúcstartója, a magyar fejlesztésű Opel Fifty-Fifty lett Józsa Mártonnal, 13 óra 27 perc 18 másodperces teljesítménnyel. Mögöttük a beérkezési sorrend ez volt: a The Red/Quantum Hungary Rauschenberger Miklóssal, az MKB Extreme Sailing Team Kaiser Kristóffal, a RedBull 40 Roman Hagarával, az IRF Váradi Szabó Jánossal, a Black Jack Roland Gäblerrel, a Sporttech Jedi Business Czégai Péterrel és az RSM2 Vándor Róberttel.

A legjobb egytestű hajó az Oroszlán Péter vezette Principessa lett, amely több mint 16 és fél óra alatt teljesítette a távot. A leghosszabb ideig versenyző hajó, a Végrehajtó 46 óra és 43 perc alatt ért körbe a Balatonon.

Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára közölte: minden várakozást felülmúlt a jubileumi Kékszalag. A verseny a szövetség szerint jó alapokat ad a vitorlázás, a vitorlásturizmus és a balatoni idegenforgalom további fejlődéséhez.

A Kékszalag Európa leghosszabb tókerülő vitorlásversenye, amelyet először 1934-ben rendeztek meg. A Balatonfüredről induló, több mint 150 kilométeres tókerülő verseny teljesítésére a hajósoknak 48 óra áll rendelkezésre. A Kékszalagot tavaly Litkey Farkas a Festipayjel 10 óra 5 perc 17 másodperces idővel nyerte, a verseny abszolút időrekordját a Józsa Márton kormányozta Fifty-Fifty, egy kétárbocos, kéttestű, magyar fejlesztésű hajó tartja, amely 2014-ben 7 óra 13 perc 57 másodperc alatt teljesítette a távot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.