Nem megy börtönbe

Felfüggesztettet kapott az egykori pécsi női kosárlabdacsapatot működtető cég volt vezetője

Folytatólagosan elkövetett adócsalás, számvitel rendjének megsértése, valamint magánokirat-hamisítás miatt.

2018.07.14 04:33MTI

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte nem jogerősen az egykori pécsi női kosárlabdacsapatot működtető cég volt vezetőjét pénteken a Pécsi Törvényszék. Négy társával együtt azért kellett bíróság elé állnia, mert az ügyészség szerint több mint 80 millió forint adóhiányt okoztak a költségvetésnek.

Az elsőrendű vádlottat két év - négy évre felfüggesztett - börtönbüntetésre és 700 ezer forint pénzbüntetésre ítélték folytatólagosan elkövetett adócsalás, számvitel rendjének megsértése, valamint magánokirat-hamisítás miatt.

A másod- és harmadrendű vádlottra ugyancsak felfüggesztett börtönbüntetést és pénzbüntetést szabtak ki, az ügy negyed- és ötödrendű vádlottját pénzbüntetésre ítélte a törvényszék hasonló bűncselekmények miatt.

A vádirat szerint 2007 decemberében a Pécsi Női Kosárlabda Kft. akkori ügyvezetője a cég nevében marketingtevékenységre szóló megbízási keretszerződést kötött a kft. működtetésében, gazdasági döntéseinek meghozatalában szerepet vállaló társa cégével. A cél az ügyészség szerint az volt, hogy a kft. által fizetendő adót, járulékot jogosulatlanul csökkentsék.

A másodrendű vádlott cége 400 millió forintot kapott a Pécsi Női Kosárlabda Kft.-től, de a szerződésben vállalt munkát nem végezte el, és minderről valótlan tartalmú számlákat állított ki.

Az ügyészség őket és három, velük együttműködő társukat szerepüktől függően adócsalással, a számvitel rendjének megsértésével, valamint magánokirat-hamisítással vádolta.

A kosárlabdacsapatot működtető cég korábbi ügyvezetője az utolsó szó jogán nem kívánt szólni, ugyanakkor nem ismerte el felelősségét és fenntartotta a korábbi vallomását.

A 2015 április végi első tárgyalási napon a bíró által felolvasott írásbeli vallomásában úgy értékelte, hogy amit tett, az jogszerű volt, a büntetőeljáráshoz a városvezetéssel ápolt kapcsolatának megromlása vezetett. A klub anyagi helyzete a 2000-es évek végére rendkívül nehézzé vált, a társadalom és Pécs vezetői ugyanakkor a szponzori bevételek és a városi támogatás csökkenése mellett is komoly eredményeket vártak el - fogalmazott korábban. Akkor utalt arra, hogy a klubnál töltött több mint másfél évtized alatt a pécsi női kosárlabdacsapat kilenc bajnoki címet szerzett, tizenegyszer volt kupagyőztes, háromszor játszott az Euroliga négyes döntőjében, ebből kétszer bronzérmes lett. A pécsi női kosarasok ezen kívül egy klubvilágbajnoki ötödik helyet is elértek.

Antal Gábor bíró az ítélet mintegy másfél órás indoklása során kiemelte, hogy az "enyhe" büntetés kiszabása mellett elsősorban az időmúlás miatt döntött a törvényszék.

A határozat ellen az első- és ötödrendű vádlott fellebbezett, társaik, valamint az ügyész három nap gondolkodási időt kért. Az ügy tárgyalása másodfokon a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.