Vb-2018

Egész Horvátország ujjongott a döntőbe jutás után

A szerdai sikerrel eldőlt, hogy Horvátország felülmúlja eddigi legjobb eredményét, az 1998-ban elért világbajnoki harmadik helyezést.

2018.07.12 14:44MTI

Százezrek ünnepeltek Horvátország utcáin és terein szerda éjjel, miután az ország labdarúgó-válogatottja az oroszországi világbajnokság elődöntőjében hosszabbításban 2-1-re legyőzte Anglia csapatát.

"Nincs atombombánk, de atomerős játékosaink vannak" - hirdették a szalagcímek csütörtökön reggel. "Csoda! A futball nem a szülőhazájába tért vissza, hanem egy négymilliós országba távozott" - írta a Jutarnji List című napilap, amely szerint a horvát válogatott többet tett az ország jó hírnevéért, mint eddig bárki.

"Ez nem csoda, ez lehetetlenség" - állította a Vecernji List, a legolvasottabb horvát napilap. "Amit a játékosok mutattak, mindent felülmúl. Ennyi energia, amennyit kihoztak magukból, egyszerűen képtelenség" - írták.

Fogyasztás szempontjából sem rossz, amikor a horvátok játszanak - elemezte a sajtó. A bankok szerint harminc százalékkal nő ilyenkor a készpénzfelvétel a bankautomatákból. A horvátok többet költöttek a vb alatt, mint a karácsonyi időszakban. Száz százalékkal nőtt a boltok, a kávézók és a fogadóirodák forgalma. Elfogytak a szurkolói ereklyék, már eredeti horvát mezt sem lehet kapni a boltokban.

Az angol-horvát meccsre ezrek utaztak el az utolsó pillanatban. A bankok gyorshiteleket ajánlottak, az utazási irodák charterjáratokat indítottak. A zágrábi repülőtéren nagyobb volt a forgalom, mint a legnagyobb turistaszezonban.

Az elődöntőre Andrej Plenkovic horvát kormányfő, Gordan Jandrokovic házelnök és több miniszter is elutazott. A csütörtök reggeli kormányülésen a miniszterelnök és a miniszterek a horvát válogatott mezét viselték, és tapssal ünnepelték a győzelmet.

"Ma valóban van értelme annak, hogy azt mondjuk: jó reggelt!" - kezdte az ülést a kormányfő. "A labdarúgók a tehetséget és szívet a fegyelemmel és intelligenciával párosították, ezt kellene eltanulniuk a politikusoknak is" - tette hozzá.

A szerdai sikerrel eldőlt, hogy Horvátország felülmúlja eddigi legjobb eredményét, az 1998-ban elért világbajnoki harmadik helyezést, és a vasárnapi, moszkvai döntőben - magyar idő szerint 17 órától - a francia válogatottal mérkőzik.

Horvátország bízik a végső győzelemben. Szakértők szerint jelenleg a pszichológiai felkészülés a legfontosabb, a többi az érettségen és a tapasztalaton dőlhet el. "Ez hihetetlen, most már csak a csillagos ég a határ, elsők lehetünk" - vélekedtek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.