Sárkányhajó

Csúcsokat döntenek a dragonosok

Sikeres VB felkészüléssel és eredményes EB válogatóval zárult a Magyar Bajnokság Fadd-Domboriban.

2018.06.13 15:30ma.hu

Húzd, húzd, bírod még… Ilyen és ehhez hasonló harsogással bíztatták a dragonosokat július 8-10 között Fadd-Domboriban  a 16. Sárkányhajó Magyar Bajnokságon, ami a magyar csapatok utolsó nagy megmérettetése volt az 5 hét múlva elrajtoló Klub Legénység Sárkányhajó Világbajnokság előtt. Szikrázott a tűz a csapatok szemében, ahogy a háromnapos bajnokság során újra és újra megmérettették magukat a 200, az 500 és a 2000 m-es távok teljesítésekor.

Bár a figyelem teljes fókusza a nyári világbajnokságra koncentrálódik a hétvége valódi tétje az augusztusban Brandenburgban megrendezésre kerülő 13. EDBF Nemeztek Közötti Európa – bajnokságra való válogató volt – mondja Sziklenka László, akit a világ egyik legjobb kormányosaként tart számon a sárkányhajós társadalom és, akinek köszönhetően 1997-ben hazánkba is eljutott ez a rendkívül színes és közösségépítő sport.

Járosi Péter a Magyar Sárkányhajó Szövetség elnöke szerint az eddig legsikeresebb magyar bajnokságot tudhatja maga mögött a szövetség, ugyanis soha nem volt még ilyen magas az induló csapatok száma, mint a múlt hétvégén.   A 12 egyesületből és 4 szabadidős csapatból összeálló mezőnyben kiemelten jól szerepeltek a Dunai Sárkányok Vác és a Rába Dragon SE sportolói. A nők közötti megmérettetésben a váciak mellett a Körös Dragon SE és a Lapátolók csapata volt az, akik kiemelkedtek a mezőnyből – mondja Sziklenka László. Minden egyes lapáthúzásnál érezhető volt, hogy a csapatok ezt a 3 napot a világbajnokságra való felkészülés utolsó nagy erőpróbájaként aposztrofálják, hiszen voltak csapatok, akik erőn felül teljesítve duplázták, sőt triplázták a rajthoz állások számát.

A pénteki nyitány fergetegesen sikerült és annak ellenére, hogy a szombati kedvezőtlen időjárás miatt két alkalommal is szüneteltetni kellett a versenyt a döntő futamokat végül sikerült gördülékenyen lebonyolítani. Vasárnap pedig az 500 m-es futamokat a kellemes idő, a jó hangulat és a sportszerűség szelleme hatotta át.

Úgy látszik tehát, hogy 2018-ban soha nem látott magaslatokba szárnyalnak a sárkányok, hiszen sorra dőlnek meg az előző évek résztvevői létszámai, amit májusban a Dunai Regatta indított, majd folytatódott Fadd – Domboriban végül júliusban az év magyarországi sporteseményén csúcsosodik ki a sárkányok elsöprő ereje. Várunk mindenkit Szegeden július 17-22 között. Sárkányok hete – Légy a részese Te is!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.