Ennyi

A Nike nem szállít cipőt az iráni focistáknak

Az Iránra kivetett gazdasági szankciók miatt a Nike nem biztosít futballcipőket a céggel amúgy szerződésben lévő és az oroszországi világbajnokságra készülő iráni labdarúgóknak.

2018.06.09 03:56MTI

"A szankció azt jelenti, hogy amerikai üzleti vállalkozásként jelenleg nem tudunk cipőket biztosítani az iráni válogatottnak" - fogalmazta meg közleményében a sportszergyártó.

Carlos Queiroz, az irániak szövetségi kapitánya a helyi médiában "Iránnal szembeni sértésnek" nevezte az esetet, jelezte, hogy a nemzetközi szövetségnél (FIFA) fognak tiltakozni. A portugál szakember kiemelte: mindössze pár nappal a vb-rajt előtt nem lehet ilyen döntést meghozni.

"Mindenki tudja, mennyire fontos egy labdarúgó számára, hogy a saját cipőjében futballozzon" - hangsúlyozta Queiroz. Az iráni csapat hivatalos mezszállítója az adidas, de néhány játékosnak - például Szaman Goddosznak, az Östersund középpályásának - az amerikai céggel van egyéni szerződése a cipőhasználatra.

Az Egyesült Államokban a múlt hónapban jelentették be, hogy ismét érvényes lesz valamennyi, az iráni atomprogramról szóló többhatalmi megállapodás keretében feloldott szankció.

A vb-n az iráni csapat a B csoportban a marokkói, a spanyol és a portugál együttessel találkozik. A felkészülési időszakban az ázsiai vb-résztvevő az üzbégeket 1-0-ra győzte le, a törököktől viszont 2-1-re kikapott, pénteken pedig ugyancsak 1-0-ra kerekedett a litvánok fölé Moszkvában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.