Hegymászás

Varga Csaba csúcstámadásra készül, Klein Dávid visszaért az alaptáborba

Varga Csaba elérte a négyes tábort, így a csúcstámadás utolsó fázisához érkezett, Klein Dávid csúcstámadását az ítéletidő meghiúsította, de épségben sikerült visszatérnie az alaptáborba.

2018.05.15 18:33MTI

A Kalifa Himalája Expedíció 2018 - Kancsendzönga a csúcsmászás utolsó állomásához érkezett: Varga Csaba erdélyi magyar hegymászó már 7550 méternél tart, jelenleg a négyes táborban készül a csúcsmászás utolsó, legkeményebb 1000 méterére - tájékoztatták az expedíció szponzorai kedden az MTI-t.

Varga Csaba a kíméletlen időjárás ellenére úgy döntött, hogy folytatja a csúcsmászást, bár kevés esély van rá, hogy sikerrel felérjen a 8586 méteres hegy tetejére. A sportoló műholdas telefonon keresztül tartja a kapcsolatot segítőivel. Legutóbbi bejelentkezésénél úgy fogalmazott: "Nagyon sok a hó, de ameddig tudok, ameddig lehet, én elmegyek, a végsőkig. Nem tudom, hogy ez csúcsot jelent-e, vagy nem, ez az időjárástól függ. Biztonságosan, de mindent megteszek, hogy minél magasabbra jussak".

A Kalifa Himalája Expedíció 2018 - Sisapangma csúcsmászására a rossz időjárás mellett Bojan Petrov eltűnése is hatással volt. Klein Dávid és olasz mászótársai nagyjából 7400 méterig, a 3/A táborig jutottak fel, de a folyamatos havazás és a viharossá fokozódó szél minden expedíciót, minden hegymászót lezavart a hegyről.

Klein Dávid és olasz társai a végletekig kimerülve érkeztek vissza az alaptáborba, a magyar mászó úgy fogalmazott: örül, hogy egyáltalán élve lejutottak a hegyről.

A közlemény szerint a Sisapangmát vélhetően senki sem mássza meg az idei szezonban, hiszen a rossz időjárási körülmények mellett a kínai kormány várhatóan visszavonja a mászóengedélyeket is. Erre többször is utalást tettek Bojan Petrov eltűnése után - emlékeztet a kommüniké.

Bojan Petrovnak, Bulgária egyik legismertebb hegymászójának május 3-án veszett nyoma, eltűnését párja jelentette be május 6-án. Keresése már másnap elkezdődött és jelenleg is tart.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.