Sisapangma

Klein Dávid megtette az első akklimatizációs kört

Két olasszal április 26-án indult el az első akklimatizációs körre.

2018.04.30 20:30Sós Éva

Megtette első akklimatizációs körét a 8027 méteres Sisapangma megmászására készülő Klein Dávid - közölt hétfőn Biró Dániel, az expedíció kommunikációs menedzsere az MTI-vel.

Klein Dávid a Kalifa Himalája Expedíció 2018 keretében arra készül, hogy első magyarként érje el a Sisapangma 8027 méteres főcsúcsát pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül. Klein Dávid a 6476 méteres Mera Peak megmászása után, a sikeres elő-akklimatizációs trekkinget követően április 20-án érte el a Sisapangma alaptáborát, amelyet a szokásosnál feljebb, 5634 méteren építettek ki - olvasható a közleményben.

A hétfői összegzés szerint "a hegyen tartózkodó kevesek közül" Klein Dávid két ismerős olasz hegymászó, Sebastiano Valentini és Mario Vielmo társaságában fog mozogni a Sisapangmán, ahol maguk vágják az utat a hóban és a kötelek lefektetésével is csupán magukra számíthatnak.

Wikimedia Commons

A közlemény felidézi, hogy Klein Dávid és a két olasz április 26-án indult el az első akklimatizációs körre. Az első éjszakát átmeneti táborban töltötték körülbelül 6000 méteren. Április 27-én erős széllel dacolva értek fel a 6400 méteren lévő 1-es táborba, ahol szintén eltöltöttek egy akklimatizációs éjszakát. Április 28-án pedig túljutottak az első rizikós helyzeten is, amikor az egyik olasz hegymászó beleesett egy hófedte szakadékba. "Átgyalogoltam egy betemetett, körülbelül 20 méter mély hasadékon, ami - akármilyen valószínűtlen is - alattam nem, de Mario alatt beszakadt" - idézi a közlemény Klein Dávidot. Mario Vielmo végül gond nélkül ki tudott keveredni a hasadékból.

A hegymászók még aznap, április 28-án visszaértek az alaptáborba az első akklimatizációs körről, amelyet valószínűleg még egy követ majd a csúcsmászás időszaka előtt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.