Sporttörténelmet írnak

Elindul a téli olimpián az első afrikai bobcsapat

A nigériai Seun Adigun is tagja a téli olimpiák történetének első afrikai bobcsapatának Phjongcshangban, ám számára nem új az ötkarikás légkör, hiszen 2012-ben Londonban 100 méteres gátfutásban indult.

2018.02.02 07:51ma.hu

A 32 esztendős sportoló felidézte, hogy a jövő pénteken kezdődő phjongcshangi ötkarikás játékok felé 2014-ben, egy texasi garázsban tette meg az első lépést. A nigériai szülők gyermekeként az Egyesült Államokban született Adigun fából és különböző hulladékokból szánkót készített magának, akkor kezdett álmodozni az olimpiai részvételről.

A női bobtriót - amelynek másik két tagja Ngozi Onwumere és Akuoma Omeoga - többször is összehasonlították már a Cool Runnings (magyarul: Jég veled!) című 1993-as film főszereplőivel, a jamaicai bobcsapat tagjaival, akik az 1988-as téli olimpián versenyeztek.

"Ez nagy megtiszteltetés, hiszen azok a srácok belekezdtek valami olyasmibe, aminek komoly hatása volt, és még most, harminc évvel később is tudják, kik ők. Csodálatos az összehasonlítás" - mondta Adigun.

Omeoga azzal büszkélkedett, triójuk megalakulása óta csodálatos a közvélemény reakciója. "Sokan beszélnek rólunk, és megosztják a velünk kapcsolatos információkat, híreket, ezzel is támogatnak minket az első naptól kezdve" - hangsúlyozta.

A csapatnak az edzések mellett az adománygyűjtéssel is sokat kellett foglalkoznia. Adigun korábbi becslése szerint az olimpiai szerepléshez körülbelül 150 ezer dollárra (37,5 millió forint) van szükségük.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.