Cselgáncs

Hírek dzsúdósoknak: újra ippont ér két vazari

A régi rendszerhez visszatérve a cselgáncsban újra ippont, azaz győzelmet eredményező akciót ér, ha egy versenyző két vazarit gyűjt be.

2017.11.05 23:30MTI

A judoinfo.hu vasárnap számolt be a nemzetközi szövetség legfrissebb szabályváltozásairól, hozzátéve, hogy a pontszámítás megmarad: a korábban jukónak ítélt akciókért is vazarit ad a bíró, ahogyan az uke (a támadást fogadó ellenfél) két karra vagy két könyökre érkezéséért is vazari jár. Ugyancsak vazarit adnak az olyan dobásra, amelynél karra, könyökre, majd rögtön utána hátra érkezik az uke.

Fontos változás az aranypont esetében, hogy az csak technikai ponttal (vazari vagy ippon), illetve leléptetéssel (direkt leléptetés vagy harmadik intés) érhet véget. Vagyis például, ha az egyik versenyzőnek nem volt még intése a mérkőzés során, akár kettőt is kaphat a ráadásban, azzal még nem veszítheti el a küzdelmet.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.