Szalontay Sándor szünetet tart

Eladja egymilliós gépét a leggyorsabb magyar pályakerékpáros

A leggyorsabb magyar pályakerékpáros, Szalontay Sándor árulja a több mint egymillió forintot érő versenygépét, és egyelőre szünetelteti pályafutását.

2017.11.03 16:09MTI

"A jelenlegi feltételek mellett nem látom értelmét a folytatásnak" - nyilatkozta az MTI-nek Szalontay. Hozzátette: egyelőre kivár, de amennyiben márciusig vagy legkésőbb áprilisig nem történik radikális változás versenyeztetésének feltételrendszerében és az edzéslehetőségeit illetően, akkor értelmét veszti az a kérdés, hogy ő minek látja értelmét és minek nem.

"Ha az olimpiai kvalifikációs versenyekre nem tudok megfelelően felkészülni, fölöslegessé válik minden további gondolkodás" - mondta a 27 éves kerékpáros. Kiemelte: egy sportoló álma az olimpiai részvétel, hogy ott sikert érjen el, de ha az odáig vezető úton nem kap segítséget, folyamatosan csak magára számíthat, akkor az álomból soha nem lesz valóság.

Szalontay elárulta, miután Budapesten nincs megfelelő edzéslehetőség, a magyar fővároshoz legközelebbi helyen, Bécsben ismeretségének köszönhetően baráti alapon tud készülni. Erre azonban nem lehet hosszútávon profi karriert építeni.

"Pedig nem beláthatatlan összegről van szó" - mondta a pályabérlésről, az útiköltségről és adott esetben a szállásról a kerékpáros. Szerinte erre nem úgy kellene gondolni, hogy azt egyedül az ő felkészülésére adnák. "Menjünk ki többen, a komplett pályakerekes keret, és mindjárt többfelé, három, négy, öt versenyzőre oszlik el ugyanaz a nagyságrendű pénz" - mondta.

Szalontay elmondása szerint idén már nem kapta meg a havi 50 ezer forintos állami ösztöndíjat, így nyáron szerződést bontott vele klubja, az addig őt anyagilag támogató Bátorfi-Agria KTK is.

"Nincs szükségem az idegeskedésre, hogy állandóan azzal kelljen foglalkoznom, miként jutok el a versenyre, hogy lesz leszervezve az edzőtábor. Ilyen bizonytalan körülmények között nehéz profi sportolóként edzeni, de alighanem bármi más munkát elvégezni is" - hangsúlyozta Szalontay. A kerékpáros jelenleg edzősködik, és közben saját kedvtelésére, amatőrként formában tartja magát.

Szalontay a magyar kerékpározók közül elsőként törte át a tíz másodperces álomhatárt 200 méteren - méghozzá a 2016-os, londoni világbajnokságon -, amelyen azóta tovább javított: a jelenlegi országos csúcs 9.841 mp.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.