Hajrá Magyarország!

Svájci-magyar - Már a meccs előtt több órával is kiváló volt a hangulat

Pár órával a svájci és a magyar labdarúgó-válogatott világbajnoki selejtezőmérkőzése előtt már több ezer szurkoló gyülekezett a bázeli St. Jakob Parknál.

2017.10.07 19:28MTI

Ez nem véletlen, ugyanis a szervezők kicsik és nagyok számára egyaránt kiváló szórakozási lehetőséget kínálnak. A stadion előtt felfújt, óriási piros-fehér labdákban különféle játékokkal várják az érdeklődőket: az egyikben célba rúgás zajlik különféle nyereményekért, a másikban lövőerőt mérnek, a harmadikban pedig svájci zászlót festenek a gyerekek arcára. Emellett hangos zenével fokozzák a hangulatot. A meccsre készült svájci-magyar sálat 5500 forintnak megfelelő 20 frankért kínálják, de visszautasító válasz esetén már tízért ajánlják.

A hazai szurkolók alapvetően bizakodóak, többnyire kétgólos sikert várnak csapatuktól. Többségük 2-0-s eredményt tippelt, ami érthető, mivel a svájci válogatott az eddigi nyolc találkozó során mindössze három gólt kapott, igaz abból kettőt a magyaroktól a budapesti találkozón. A "kedvesebb" svájciak 3-1-es győzelmet jósoltak.

A magyar drukkerek eközben Bázel belvárosában gyülekeztek, s több mint ezren indultak meg együtt a mérkőzésnek otthont adó, 37 500 néző befogadására alkalmas St. Jakob Parkba. A vonuláshoz csatlakoztak az SC Basel Hungaria tagjai is. A klubot az 1956-ban kitelepült magyarok alapították, amely még ma is működik, de jelenleg már nem csak magyarok alkotják.

A francia-német-svájci határon fekvő városban amúgy nagyobb magyar kolónia él. A legtöbben 1956-ban vándoroltak ki szülőhazájukból, de a már Svájcban született gyermekeik is folyékonyan beszélnek magyarul. Egyikük úgy nyilatkozott furcsa érzés számára ez a meccs, mert mindkét válogatottnak drukkol, ahogy a Bajnokok Ligájában szereplő FC Baselnek is.

A találkozó 20.45-kor kezdődik az olasz Paolo Tagliavento sípjelére. A svájciak százszázalékos teljesítménnyel vezetik a selejtezőcsoportot, amelyben a magyarok nyolc forduló alatt tíz pontot gyűjtve harmadik helyen állnak, de már nem léphetnek előrébb, így - ahogy 1986 óta mindig - biztosan lemaradnak a világbajnokságról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.