Siker

Négy magyar érem a maratoni kajak-kenu vb-n

Egy arany-, két ezüst- és egy bronzérmet nyertek a magyar válogatott tagjai a dél-afrikai Pietermaritzburgban zajló maratoni kajak-kenu világbajnokság szombati versenynapján, a felnőtt egyes számokban.

2017.09.09 18:35MTI

A győzelem a kenus Kövér Márton nevéhez fűződött, aki számára nem voltak kedvezőek az előjelek, egy sérülés miatt ugyanis az is kérdéses volt, hogy egyáltalán rajthoz tud-e állni.

"Másfél héttel a rajt előtt egy seb lett a térdemen, így gyakorlatilag kétszer tudtam csak térdelve evezni a felkészülés hajrájában. Aztán megérkeztünk Dél-Afrikába, és egy rossz mozdulat miatt meghúzódott a bordaközi izmom. A sérülés az első huszonnégy órában még elég súlyosnak tűnt, ám érdekes módon a rajtra minden a helyére került" - mondta a magyar szövetség honlapján Kövér Márton, aki szokásos ellenfelével, a spanyol Manuel Camposszal küzdött a táv nagy részében.

"Az ötödik körben, a távolabbi fordulónál az egyik spanyolt ledobtam, s ketten mentünk tovább Camposszal, aki egyszerűen nem akart vezetni. De pórul járt, mert a végén ő is leesett rólam, nem tudom, hogy mi történt vele, de elég nagy fölénnyel tudtam megnyerni a versenyt." - tette hozzá.

A szám másik magyarja, Dóczé Ádám negyedikként zárt.

A női kajakosok versenyében óriási csatát vívott az elsőségért a brit Lani Belcher és a tavalyi U23-as világbajnok, Kiszli Vanda.

"A futószakaszok során próbáltam nem mindent kiadni magamból, biztonsági ki és beszállásokat csináltam, mert tudtam, hogy elég erős vagyok és a vízen vissza tudok kapaszkodni. A végén Belcherrel ketten maradtunk, s mivel ő végigversenyezte a síkvízi szezont, így tudtam, hogy nagyon gyors lesz a finisben. Robbanékonyabb volt, mint én, sajnos nem tudtam befogni, de így is nagyon örülök ennek az ezüstéremnek." - nyilatkozott a magyar kajakos.

A másik magyar szereplő, a 18-szoros világbajnok, címvédő Csay Renáta pályafutása során először nem szerzett érmet az egyéni versenyben: a győriek kajakosa szinte végig vezető szerepet töltött be, de az utolsó előtti futószakasznál elkészült az erejével, s a hatodik helyen zárt.

Női kenuban Lakatos Zsanett Kiszli Vandához hasonlóan ezüstérmet vehetett át, az újpestiek versenyzőjét az ukrán Ljudmilla Babak győzte le. A másik magyar induló, Bragato Giada beborult és fel kellett adnia a versenyt.

"Az első körben még a cseh lánnyal mentem, majd utolért bennünket az ukrán. Az első futás után bizsergett mindenem, s hiába próbáltam Babakkal menni, nem bírtam, mert nagyon kemény ellenfél volt. Mellette azt éreztem, mintha tanmedencéznék, állnék egy helyben és semmit se haladnék. Örülök a második helynek, de az, hogy kikaptam, új motivációt adott a jövőre nézve" - fogalmazott Lakatos Zsanett.

Férfi kajakban óriási taktikai csatában lett bronzérmes Boros Adrián, aki a táv nagy részében a dél-afrikaiak legendájával, Hank McGregorral, valamint az ugyancsak hazai Andy Birkettel és a portugál José Ramalhóval meccselt. A dél-afrikaiak remekül futottak, de Boros a vízen mindig vissza tudott kapaszkodni. A tolnaiak versenyzője végül a harmadik helyen érkezett a célba.

"Nekem általában a versenyek eleje okoz gondot, de most viszonylag egyszerűen lehoztam, sőt az én vezetésemmel szakítottuk le a mezőnyt a második kör után. Négyen maradtunk, s bár az ellenfeleim futásban erősebbek voltak, a vízen végig ott tudtam maradni velük. A finis sajnos nem nekem kedvezett." - mondta Boros. A másik magyar induló, Aranyosi László a 13. helyen zárt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.