Vizes vb 2017

Hetedik a magyar váltó, a franciáké az aranyérem

A hetedik helyen végzett a magyar váltó a nyíltvízi úszók csütörtöki csapatversenyében a vizes világbajnokságon, Balatonfüreden.

2017.07.20 11:13MTI
hirdetés
Novoszáth Melinda, Rasovszky Kristóf, Juhász Janka és Gyurta Gergely (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A Balatonfüreden rendezett viadalon az elmúlt napok 2,5 kilométeres pályájához képest átalakított, 1250 méteres kört kellett négyszer teljesítenie az új lebonyolítású viadalon a 19 váltó tagjainak, a csapatok mindegyikét két-két férfi és nő alkotta.

A Juhász Janka, Rasovszky Kristóf, Novoszáth Melinda, Gyurta Gergely összeállítású magyar négyesből az öt kilométeren 27. Juhász ugrott vízbe elsőként, a bolyt a japánok egyik férfiversenyzője, Josuke Mijamoto vezette fel.

A mezőny harmada választotta azt a taktikát, hogy női versenyző teljesíti először az 1250 métert, így elnyúlt sorban úszták az első kört. A nagy üdvrivalgás közben a váltáshoz érkező 17 éves Juhász 1:03.4 perces hátránnyal, a 18. helyen adta át helyét Rasovszkynak, aki tíz kilométeren ötödik, öt km-en hetedik helyet szerzett eddig a vb-n.

Az éllovas amerikaiak mögött kis csoportokra szakadt a mezőny, amelyben Rasovszky nagyot úszott, s a lemaradás felét ledolgozta. Így hetedikként csapott Novoszáth Melinda tenyerébe a stégnél, ezzel indította útnak társát, aki 34.4 másodperccel a britek versenyzője mögött kezdett.

Novoszáth öt kilométeren 28. lett, ezúttal pedig 1:27.5 perces lemaradással váltott az óriási fölénnyel vezető britek mögött. Gyurta Gergely így a 11. pozícióból vágott neki az utolsó körnek, a még dobogós pozícióban álló olaszokhoz képest 37 másodperces hátrányban.

Az élen a franciák megelőzték a végül a dobogóról is leszoruló briteket, míg Gyurta a brazilok utolsó emberével vívott nagy csatát, ám végül két testhosszal lemaradt riválisától, s hetedik helyre hozta be a magyar csapatot 1:17.8 perc hátránnyal.

Az aranyérmet a francia váltó szerezte meg az amerikaiak és az olaszok előtt.

Eredmények:
nyíltvízi úszás, csapatverseny (4x1250 m), világbajnok:
Franciaország
2. Egyesült Államok
3. Olaszország ...
7. MAGYARORSZÁG (Juhász Janka, Rasovszky Kristóf, Novoszáth Melinda, Gyurta Gergely)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.