FINA

Korrupciós botrányba keveredett a FINA alelnöke

Egy hangfelvétel tanúsága szerint Huszain al-Muszallamnak igen magas a "jutaléka".

2017.07.19 11:15ma.hu
Fotó: AFP

Korrupciós botrányba keveredett a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) alelnöke, a kuvaiti Huszain al-Muszallam, akit épp a budapesti vizes világbajnokság közepette, ezen a héten választhatnak újra ellenjelölt nélkül. Al-Muszallam vezeti az Ázsiai Olimpiai Tanácsot, és tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szolidaritási programját felügyelő testületnek is, amely több százmillió dollárnyi sportfejlesztési célú forrás elosztásáért felel - írja a 24.hu.

A The Times című brit napilap megszerzett egy hangfelvételt, amelyen al-Muszallam az Ázsiai Olimpiai Tanács képviseletében arról egyezkedik egy kínai marketingügynökség képviselőjével, hogy a szponzori bevételek tíz százalékát juttassák neki és társainak "jutalékként". A nemzetközi sportszövetségeknél "szokatlan gyakorlat", hogy ilyen jutalékot fizessenek azon szervezet alkalmazottjának, amely a szponzorációban részesül - jegyzi meg a Times.

Az Ázsiai Olimpiai Tanács közölte: tudnak a felvételről, de szerintük a szervezet egy tisztségviselője sem kért, illetve kapott jutalékot. A Nemzetközi Olimpiai Tanács pedig etikai vizsgálatra küldte az ügyet.

Al-Muszallammal szemben eljárás folyik egy futballvezető feltételezett megvesztegetése kapcsán, az ügyben zajló FBI-nyomozás során került elő a felvétel. Ezen elhangzik, hogy a marketingügynökség 40-50 millió dolláros szponzori megállapodást hozhat tető alá az Ázsiai Olimpiai Tanács számára, amiből 82 százalékot a tanács kap, 8 százalékot az ügynökség, "10 százalék pedig nekünk jár" - mondta al-Musszalam.

A FINA közölte, hogy körültekintően járnak el az ügy kapcsán, de a szövetség szabályait senki nem sértette meg. Az Ázsiai Olimpiai Bizottság pedig nyilatkozatában azt írta, szerintük politikai hadjárat zajlik az úszószövetség tisztújítása miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.