Mount Everest

Klein Dávid a halálzóna felé tart

Ha minden jól megy, péntekre virradóra eléri a csúcsot. Ő lehet az első magyar, aki oxigénpalack nélkül, egyedül mássza meg a világ legmagasabb hegyét.

2017.05.25 11:15ma.hu
Fotó: Facebook

A Magyar Everest Expedíció 2017 két mászója kedden elérte a 6500 méteren lévő kettes tábort. Sajnos, Suhajda Szilárd éjszaka rosszul lett és végül úgy döntött, hogy visszafordul.

Klein Dávid ezért egyedül folytatta az útját, és szerdán elérte a 7200 méteres magasságban lévő hármas tábort. A csütörtöki napra kitűzött cél, hogy feljusson a Déli-nyergen, 8000 méter magasságban létesített négyes táborban felállított sátrához.

Ez a tábor már a halálzónában van, ahol a normál, tengerszinten élő ember számára megszokott oxigénmennyiségnek csak a negyede áll a mászó rendelkezésére.

Éppen ezért sokáig nem is időzhet ott. Ha minden jól megy, pár óra pihenés után már késő este továbbindul, és ha az időjárás, a jó szerencse és az ereje, lelki kitartása is úgy akarja, péntekre virradóra első magyarként oxigénpalack használata nélkül jut fel a föld legmagasabb pontjára.

"A Déli-nyeregig az utat a következő szakaszokra lehet osztani: hosszú havas emelkedő, majd hosszú, havas (unalmas) traverz a Sárga-padokig, maga a Sárga-pad, ami egy izgalmas, meredekebb és sziklás haránt menet, majd újabb (kicsivel rövidebb, de semmivel sem kevésbé unalmas) havas ferde traverz következik a Genfi-sarkantyú nevű fekete, sziklás bástyáig. Maga a Genfi-sarkantyú lélegzetelállító, a kiszállás olyan, mintha a kék égbe másznánk bele: látszik odafent egy oromfal, három meredek utolsó lépés, majd felette Semmi. Ott lehet a Déli-nyereg" - írta Dávid a naplójában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.