Öttusa

Kitüntették a 90 éves Benedek Gábort

Kimagaslóan eredményes versenyzői pályafutása, valamint az 1956-os események során tanúsított bátor kiállása, példaadó emberi tartása elismeréseként kapta meg a Magyar Érdemrend Tisztikereszt kitüntetést.

2017.03.18 21:30MTI

Benedek Gábor olimpiai bajnok és kétszeres világbajnok öttusázó Szabó Tünde sportért felelős államtitkártól vehette át ünnepélyes keretek között a köztársasági elnök által adományozott Magyar Érdemrend Tisztikereszt kitüntetést, amelyet kimagaslóan eredményes versenyzői pályafutása, valamint az 1956-os események során tanúsított bátor kiállása, példaadó emberi tartása elismeréseként kapott.

Fotó: Emmi

A sportállamtitkárság szombati közleményében emlékeztetett rá, hogy március 14-én, a nemzeti ünnep alkalmából Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere állami elismeréseket adott át a Vigadóban. Benedek Gábor nem tudott jelen lenni a ceremónián, így kitüntetését a közelgő 90. születésnapja alkalmából szervezett péntek esti vacsorán vehette át a sportállamtitkártól.

Az ünnepségen Szabó Tünde mellett köszöntőt mondott Bretz Gyula, a Magyar Öttusa Szövetség elnöke is, majd maga az ünnepelt osztotta meg gondolatait, érzéseit a résztvevőkkel.

"Benedek Gábor egész életére jellemző elhivatottsága, igazságérzete, kitartása és küzdeni tudása méltó visszaigazolása ennek a kitüntetésnek, amelyet a mai napon nagy tisztelettel adok át" - fogalmazott Szabó Tünde.

Benedek Gábor az 1952-es helsinki olimpián a sportág első magyar olimpiai bajnok csapatának tagja volt, az 1953-as vb-n ő lett a sportág első magyar világbajnoka, az 1954-es budapesti vb-n pedig a magyar öttusa első világbajnok együttesének tagjaként érdemelt ki aranyérmet.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.