A téli olimpiára készülnek

Rövidpályás gyorskorcsolya-vb - Főpróba Pjongcsang előtt

A magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók a jövő februári, pjongcsangi téli olimpia főpróbájának tekintik a péntektől vasárnapig tartó rotterdami világbajnokságot.

2017.03.09 23:30MTI

"Maradjunk végig talpon a jégen és akkor bármi lehet" - mondta az MTI-nek Darázs István, a magyar szövetség gyorsasági szakágának vezetője, aki korábban úgy nyilatkozott, hogy a világkupaversenyek próbáknak, a vb főpróbának tekinthető a 2018-as ötkarikás játékok előadása előtt.

A sportvezető elárulta, egyéniben a férfiaknál Liu Shaolin Sándor és öccse, Liu Shaoang mellett Knoch Viktor, míg a nőknél Jászapáti Petra és Keszler Andrea indul. Közülük a Liu-fivérek számítanak esélyesnek, előbbi a legrövidebb, 500 méteres távon címvédőként, míg utóbbi 1000 méteren világkupagyőztesként áll rajthoz.

"Ez is csak egy állomás a Pjongcsangba vezető úton" - nyilatkozott a 21 éves Liu Shaolin, aki tavaly Magyarország első vb-aranyérmét nyerte a sportágban, ugyanakkor idén nem kívánt konkrét elvárásokat megfogalmazni, de mindenképpen olyan eredményt szeretne elérni, amivel megőrzi helyét a világ élvonalában.

Öccse viszont azzal a célkitűzéssel utazott Hollandiába, hogy összetettben ismét a legjobb ötben zárjon, ami szinte elképzelhetetlen dobogós helyezés elérése nélkül.

"A mostani szezonban szereztem első egyéni vk-érmemet, így álmomban nem gondoltam volna, hogy 1000 méteren az egész vk-t megnyerem, főleg úgy, hogy az utolsó, hatodik állomásra el sem utaztunk. De a legbüszkébb arra vagyok, hogy a junior vb-n mindhárom számban győztem, mert erre még nem volt példa" - mondta a 18 esztendős Liu Shaoang.

Darázs szerint a felkészülés jól sikerült, a versenyzők rápihentek a szezon legfontosabb, egyben utolsó eseményére, továbbá nem hátráltatta őket sérülés és betegség sem. Kónya Zsófia ugyan hiányozni fog, de mint Darázs megjegyezte, két év kihagyás után törvényszerű, hogy pihenésre van szüksége. Távollétében az egyéniben induló két versenyző mellett Bácskai Sára Luca helye biztos a női váltóban. A negyedik hely még kérdéses, mert bár combcsontsérülése miatt az egész idényt kihagyó Heidum Bernadett elutazott Rotterdamba, de csak indokolt esetben versenyeztetik, amennyiben erre nem kerül sor, akkor Sziliczei-Német Rebeka lesz a staféta tagja. Az aranyesélyes férfi váltó Burján Csabával egészül ki az egyéni indulók mellett.

A hat vk-állomásból, ötön vettek részt a magyarok, s valamennyi alkalommal nyertek érmet, így az lenne a meglepetés, ha ez nem jönne össze a több mint tízezer néző befogadására alkalmas Ahoy Rotterdam nevű arénában, ahol Darázs István szerint fantasztikus hangulat és telt ház várható figyelembe véve a házigazda hollandok gyorskorcsolyázás iránti szeretetét.

Pénteken az egyéni számok selejtezőit bonyolítják le, majd szombaton 500 és 1500 méteren hirdetnek győztest, továbbá a váltók elődöntőit rendezik. Vasárnap az 1000 méter küzdelmeire, a szuperdöntőre és a váltók fináléira kerül sor.

A magyarok tavaly a szöuli vb-n négy érmet nyertek: Liu Shaolin Sándor 500-on arany-, összetettben bronzérmes lett, Liu Shaoang pedig 1500 méteren ezüst-, míg 500-on bronzérmet szerzett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.