Vendée Globe

Fa Nándort a teljesítmény vonzotta, nem a részvétel

Nem a puszta részvétel, hanem a minél jobb teljesítmény elérése vonzotta Fa Nándort a Vendée Globe szóló földkerülő vitorlásversenyen.

2017.02.21 10:19MTI
hirdetés

A viadalt kevesebb mint 94 alatt, a nyolcadik helyen teljesítő magyar hajós az M4 Sport keddi Sportreggeli műsorában beszélt többek között motivációjáról, élményeiről.

"Az, hogy meg tudom csinálni, az kevés, itt a teljesítmény az, ami vonzó. Milyen átlagsebességre vagyok képes, mennyi idő alatt tudom abszolválni egyik, majd másik óceánt, s az egész utat" - mondta a 63 éves sportember, hozzátéve, hogy mindenképpen 100 napon belül akarta teljesíteni a távot, sőt, célja volt, hogy 90 napnál is jobb eredményt produkáljon, ami nem rajta és saját tervezésű hajóján, a Spirit of Hungaryn, hanem sokkal inkább az időjáráson múlott.

94 nap alatt a Föld körül (Fotó: Olivier Blanchett/DPPI/Vendée Globe)

Fa Nándor elárulta, hogy karácsonyra családtagjai, barátai kis ajándékokat rejtettek el a vitorlásban, s ő maga "egy arasznyi" karácsonyfát is vitt magával, ám a karácsonyi hangulaton mindössze öt perc alatt túltette magát.

A legendás magyar vitorlázó újra megerősítette, hogy a teljesítményszintű hajózást lezártnak tekinti, mint megjegyezte "eléggé elhatározottan ez volt nekem a vége".

A novemberben indult versenyen Fa Nándor 93 nap 22 óra 52 perc és 9 másodperc alatt vitorlázta körbe a bolygót, s lett ezzel nyolcadik a 29 fős mezőnyben, melyben előtte csak a második brit Alex Thomson volt nem francia.

A győzelmet Armel Le Cléach rekordidővel szerezte meg: az új csúcs 74 nap 3 óra 35 perc 46 másodperc.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.