Ökölvívás

Ökölvívó ob - Több mint száz nevező, Harcsa nem indul

Az eddigi nevezések alapján nagy mezőny, 126 bokszoló vesz részt a férfi ökölvívó országos bajnokságon, melyet szerdától szombatig a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban rendeznek meg.

2016.12.06 00:30MTI

A magyar szövetség hétfői sajtótájékoztatóján Csötönyi Sándor elnök úgy fogalmazott, a bajnokságot azért rendezik meg nyolc év szünet után ismét a fővárosban, hogy a budapesti sportszerető emberek "se felejtsék el a sportágat".

"A Nemzeti Sportcsarnok a mi otthonunk, 1941-es megnyitása után egy magyar-olasz válogatott bokszmeccs volt az első esemény benne" - emlékeztetett Csötönyi Sándor.

A sportvezető arról is beszélt, hogy élvezetes, magas színvonalú meccsekre számít az ob-n, melyen sok fiatal is kötelek közé lép majd. Szerinte a tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is lesznek meglepetések, s több súlycsoportban is új győztest avathatnak majd szombat este.

Balzsay Károly, a riói olimpia után kinevezett szövetségi kapitány azt emelte ki, hogy megkezdődött az új csapat, csapatok építése, a tokiói és a 2024-es olimpia is a célkeresztben van már. A tapasztalt, s a felnőtt korcsoportba most belépő fiatalok már a 2020-as játékokra odaérhetnek, míg a junior és serdülő korcsoportok legjobbjait a nyolc év múlva esedékes játékokra kell megfelelő szintre hozni.

A szakvezető jelezte, a felnőtt ob-n az ifi válogatottak 90 százaléka elindul, s jelen állás szerint a felnőtt válogatott bokszolók közül is szinte mindenki szerepel majd. Egyedüli kivételt éppen a jelenlegi legjobb magyar öklözőként számon tartott, olimpiai ötödik, Eb-bronzérmes Harcsa Zoltán jelent.

"Sajnos Zolinak egy ausztriai edzés során sérült meg a porc a könyökében. Nem komoly a baj, de most nem tud öklözni" - adott tájékoztatást tanítványa állapotáról Balzsay.

A sajtóeseményen a februári, hagyományos Bocskai István nemzetközi emlékverseny szerződését is aláírták. A kontinens egyik legjobbjának számító viadalon 2017-ben újdonság lesz, hogy a férfiak mellett női versenyek is lesznek.

"A három női olimpiai súlyban rendezünk versenyt, 51, 60 és 75 kilogrammban. Ezzel az is biztos, hogy újabb indulói csúcsot döntünk majd" - jegyezte meg a debreceni tornával kapcsolatban az elnök.

Csötönyi Sándor szerint lezárult egy olimpiai ciklus, mely az utánpótlás területén nagyon komoly sikereket hozott, viszont a felnőtteknél legalább akkora volt a visszaesés, mint amekkora fejlődés mutatkozott a fiataloknál. Mint mondta, a magyar kormány 2013-ban megkezdett kiemelt támogatása meglátszik az utánpótlás területén, a létszám folyamatosan bővül, s az eredményeket is szállítják a fiatalok. Azt ugyanakkor megjegyezte, továbbra is küzdenek azzal, hogy sok tehetséget elveszítenek, mert vagy profinak állnak, vagy dolgozni mennek inkább.

A magyar bajnokság szerdán, csütörtökön és pénteken is 15.00 órától kezdődik a Nemzeti Sportcsarnokban, a szombati döntős program pedig 17.00-kor veszi kezdetét. A magyar szövetség döntése szerint az idei évtől a mindenkori férfi ob finálés napja a magyar ökölvívás napja lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.