Úszószövetségi vita

Hargitay András visszautasítja Czene Attila vádjait

Hargitay András szövetségi kapitány visszautasította Czene Attila vádjait, amelyek szerint diktatúra van a magyar úszósportban, s a szövetség (MÚSZ) elnöke, Gyárfás Tamás beleszól szakmai döntésekbe is.

2016.11.18 17:17MTI

A szakvezető az MTI-nek pénteken reagált az olimpiai bajnok Czene Lokálnak adott nyilatkozatára, leszögezve, hogy ő, aki napi rendszerességgel ott van az úszószövetségben, a leghatározottabban mondja: "nem igaz az állítás, nincs diktatúra!"

"Nem tudom, hogy ezt Czene Attila honnan veszi, hiszen a sportág közelében sem látjuk. Ha Gyárfás Tamás beleszólna a szakmai munkába, már nem lennék szövetségi kapitány, azonnal felállnék - mondta Hargitay András. - Természetesen szakmai dolgokról is többször kikérem a véleményét, de a döntéseket magam hozom meg, a felelősség az enyém."

"Ha Czene Attila - folytatta - vette volna a fáradságot, hogy amióta kapitány vagyok, egyszer is megkeres tanácsaival, őt is, ahogyan a sportág elnökét, természetesen meghallgattam volna. Nálunk mindenki tudja, mi a szerepe, feladata."

A szakvezető a MÚSZ és vezetői címére érkező állásfoglalásokban félreértelmezéseket lát, s azt érzi, hogy "különböző okokból, régi sértettségek miatt csapnak oda, de a megnyilatkozásoknak nincs igazán tartalmuk, konkrétumok kellenének". Hargitay András szerint Czene, az egykori úszótárs, aki szintén Széchy Tamás-tanítvány volt, "tudja, hogy a fegyelem Széchy idején mit jelentett, de akkor sem volt diktatúra".

"Úgy gondolom, a magyar úszósportban azóta is fegyelem van, munkafegyelem, a cél érdekében" - tette hozzá.

Az úszószövetség és a versenyzők nyilvános vitáját kedden Rio háromszoros bajnoka, Hosszú Katinka indította el, aki több dolgot is kifogásolt és számon kért a szövetségen, egyúttal lemondásra szólította fel Gyárfás Tamás elnököt. Másnap Gyárfás sajtótájékoztatón jelezte, hogy nem kíván lemondani, ugyanakkor mindent megtesz majd, hogy a problémákat megoldják. Még aznap előbb Gyurta Dániel, azután Kapás Boglárka szólalt meg az ügyben, jelezve, hogy szerintük is vannak gondok, és "nincs rend" a magyar úszásban. Hozzájuk csatlakozott még szerdán a többek között Bernek Pétert képviselő cég, majd csütörtökön a Verrasztó testvérek, Dávid és Evelyn, illetve Kozma Dominik jelezték, hogy egyetértenek a háromszoros olimpiai bajnokkal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.