Sport

Mocsai: a saját gyakorlatukra támaszkodó edzők korszaka lezárult

Ma már a csapatmunkára kell építeni, s az eredmények eléréséhez megfelelő analitikára épülő háttértámogatásra is szükség van.

2016.10.26 16:59MTI

Mocsai Lajos szerint az idei olimpia megmutatta, hogy a saját gyakorlatukra támaszkodó edzők korszaka bizonyos fokig lezárult, ehelyett ma már a csapatmunkára kell építeni, s az eredmények eléréséhez megfelelő analitikára épülő háttértámogatásra is szükség van.

A Testnevelési Egyetem (TF) rektora erről azon a "Sporthoz kapcsolódó innovációk" elnevezésű szerdai konferencián beszélt, amelyet a Magyar Sporttudományi Társaság és a TF szervezett.

Mocsai Lajos bevezetőjében hangsúlyozta: a hagyományok és az értékek megőrzése mellett a sportban is szükség van az értékteremtő innovatív gondolkodásra, amelyet azonban sok tapasztalatra kell építeni. A korábbi kézilabda szövetségi kapitány szerint oda kell figyelni tudástranszferre is, vagyis arra, hogy az innovatív gondolkodásmód hálózati kapcsolatokon keresztül minél több helyre eljusson.

A rektor kiemelte: a sport informatikai forradalom előtt áll. Véleménye szerint az idei olimpia megmutatta, hogy a saját gyakorlatukra támaszkodó edzők korszaka bizonyos fokig lezárult, s a probléma az, hogy a magyar szakemberek jelentős többsége ebbe a zónába tartozik. Mocsai szerint ezzel szemben ma már a csapatmunkára kell építeni, s a kiváló szakembereknek az eredmények eléréséhez a megfelelő analitikára épülő háttértámogatásra is szükségük van. Konkrét példákat is említett, miszerint a Dán Kézilabda Szövetségnek olyan adatbázisa van a magyar serdülő válogatott játékosokról, amely alapján tudják, hogy a sportoló 25 évesre korára miben fejlődött, s hogy egy adott mérkőzésszituációban milyen megoldást fog választani, s az azzal szemben mi az eredményes ellenszer. Emellett a hollandok is olyan sportanalitikai rendszerrel rendelkeznek, hogy abból előre tudják, hogy egy magyar úszó milyen korban, milyen időeredményre lesz majd képes.

Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója kijelentette: versenytársaink előttünk járnak, s nagy a lemaradásunk.

"A magyar sportban hiányoznak az adatbázisok és azok a megfelelő módszerek, amelyek még sikeresebb olimpiai szerepléshez vezethetnek" - fogalmazott Fábián. A vezető ugyanakkor örömmel üdvözölte Mocsai tájékoztatását arról, hogy 2017-től a TF kereteiben belül újraindul a szakedzőképzés. Mint elhangzott, a kormány által támogatott projektben hét-nyolc sportág 150 szakembere lesz érintett.

Mocsai Lajos ezután előadásában részletesen beszélt a Testnevelési Egyetem új kampuszának jövőbeli terveiről, amelyeknek köszönhetően 44-46 milliárd forintból szerinte 2021-re egy világszínvonalú sportváros jön majd létre Budapest egyik frekventált területén. Elsőként azt hangsúlyozta, hogy a közel 100 ezer négyzetméteren megvalósuló fejlesztés akkor is szóba került volna, ha nem következik be az egyetem területén a tavaly októberi tűzeset. A rektor kitért arra, hogy a projekt keretében megújul a TF Csörsz utcai sporttelepe, ugyanakkor azt üzente a közelben lakóknak, hogy a közeli park nem lesz kisebb, s egyetlen fát sem vágnak majd ki, sőt, inkább újakat ültetnek. Tájékoztatása szerint a TF területe 5,3 hektárral bővül majd a Déli pályaudvarhoz tartozó rendező pályaudvar területével, ahol négy sínpár 2021 után is megmarad.

A rektor megerősítette, hogy az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI), közismertebb nevén a Sportkórház jelenlegi területén lévő, szerkezetkész állapotú nagy építményben lesz az egyetem főépülete, míg az újonnan létrehozandó Sporttudományi Labor, valamint a teljesítményfokozó és táplálékkiegészítő szereket bevizsgáló laboratórium a műemléki épületekben kapnak helyet. Kiemelte: a sportegészségügy később még rendkívül hálás lesz a TF-nek azért, hogy technikailag a jelenleginél méltóbb helyre költözhet. Mocsai még azt is elmondta, további két-négy milliárd forint marad arra, hogy a tudásközpontot olyan minőségben rendezhesse be, amellyel az innovációs elképzeléseit úgy tudja majd megvalósítani, hogy annak segítségével a versenyzők felkészítése optimális legyen a magyar sport számára.

A konferencián előadás hangzott még el többek között a sportági innovációk fejlesztési lehetőségeiről, a Semmelweis Egyetem sportkardiológiai és terhelés-élettani kutatásairól, a teljesítményfokozás új perspektíváiról, valamint a csapatsportágak támogatására a sportinformatikában kidolgozott döntéstámogató rendszerekről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.