Lovassport

Ismét Mezőhegyesen rendezik meg a fiatal fogatlovak világbajnokságát

Szeptember 8. és 11. között rendezik meg Mezőhegyesen a II. fiatal fogatlovak világbajnokságát, amelyen nyolc nemzet mintegy félszáz lova és hajtója áll starthoz.

2016.08.31 03:30MTI

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az esemény keddi, mezőhegyesi sajtótájékoztatóján elmondta: a Nemzetközi Lovas Szövetség tizedik alkalommal bízza meg Magyarországot világverseny megszervezésével. Európa- és világbajnokságokon a magyar versenyzők összesen 93 érmet szereztek, amiből 40 arany; ez igazolja a magyar lótenyésztés eredményességét - emelte ki.

Hozzátette: a magyar kormány prioritásként kezeli a lótenyésztés kérdését, ezért is alakították mintagazdasággá a három ménesgazdaságot, a mezőhegyesit, a bábolnait és a szilvásváradit, és ezért fejlesztik az utóbbit 6,8 milliárd forint értékben.

Az államtitkár szerint a mezőhegyesi fejlesztések eredményeképpen a békési település felkerült a hazai és a nemzetközi lovasélet térképére, és reményei szerint az eredmények a jövőben tovább javulnak. Mint mondta, szeretnék, ha a jövőben mindhárom olimpiai versenyszám, a díjlovaglás, a díjugratás és a lovastusa is megrendezhető lenne Mezőhegyesen.

Pap István Tibor, a Mezőhegyesi Állami Ménes igazgatója kifejtette: Ausztria, Németország, Svájc, Görögország, Lengyelország, Olaszország, Hollandia és Magyarország képviselteti magát az egyes fogathajtó vb-n. A mindszenti, a mélykúti, a kisbéri és a füzesgyarmati válogatók alapján tizenhárom magyar ló indul a világbajnokságon.

Közölte: más szakágakkal ellentétben a junior fogatlovak megméretése hiányzott, ezt az űrt szerette volna a nemzetközi szövetség betölteni. A szabályokról elmondta: a klasszikus fogathajtó versenyekhez képest a vb-n újszerű szabályok lesznek, a kvalifikáció során a díj- és az akadályhajtást kombinálva rendezik meg; a döntőben pedig a maraton- és az akadályhajtásra kerül sor együtt.

Pap István Tibor szerint a világbajnokság hármas célt szolgál: tenyésztési információkat ad, a lovassport fejlesztésére tett intézkedésnek tekinthető, valamint piacot is teremt a legkiválóbb magyar lovaknak. A tavalyi vb-n jól szerepelt négy ló ugyanis már a helyszínen elkelt - jegyezte meg.

A sajtótájékoztatón kiadott programfüzet szerint szeptember 8-án és 9-én lesz az 5-6-7 éves lovak részére a kvalifikáció. Szombaton külön mérkőznek meg az ötéves lovak, majd a 6-7 éves lovak döntője következik díjhajtásban; vasárnap pedig a 6-7 éves lovak kombinált döntőjére kerül sor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.