Himalája

Érdeklődés hiányában csúcshódítás nélkül ért véget Varga Csaba Nanga Parbat expedíciója

Kevés felszerelés és kevés emberi erő állt rendelkezésükre.

2016.08.05 19:52MTI
Screenshot

Csúcshódítás nélkül ért véget Varga Csaba nagyváradi építész, hegymászó 2016-os Nanga Parbat expedíciója.

A hegymászó az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében beszámolt arról, hogy a mászók kis létszáma nem kedvezett a hegyen lévő táborok és a közöttük lévő útvonal kiépítésének. (Idén csupán 15-en vállalkoztak a vitatott hovatartozású Kasmír pakisztáni oldalán fekvő 8125 méteres csúcs meghódítására.)

"Kevés felszerelés és kevés emberi erő állt rendelkezésünkre ahhoz, hogy a monszun megérkezte előtt sikeres csúcstámadást hajthassunk végre. Az expedíció alatt háromszori nekifutásra sem sikerült komolyabb előrejutást kieszközölni, emiatt, valamint az időjárás rosszra fordulása miatt lehetetlenné vált a sikeres csúcstámadás" - írta Varga Csaba.

A világ 9. legmagasabb hegycsúcsát a magyarok közül eddig csak Erőss Zsolt mászta meg 1999-ben.

Varga Csaba 2013 júliusában hódította meg a Karakorum-hegységben, a kínai-pakisztáni határon fekvő 8035 méter magas Gasherbrum II. csúcsát, szinte pontosan egy évvel később pedig a 8051 méteres Broad Peakre jutott fel társával, Suhajda Szilárd békéscsabai hegymászóval.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.