Tenisz

Davis Kupa - Vereség párosban is, nyertek a szlovákok

A szlovák páros három sima szettben legyőzte a magyarokat vasárnap a budapesti tenisz Davis Kupa-párharcban az euro-afrikai zóna I-es csoportjában, ezzel 3-0-ra nyert, a két utolsó egyes mérkőzést már nem játsszák le.

2016.07.17 18:46MTI

A eső miatt elmaradt szombati program után vasárnap 10 órára tűzték ki a párost a pesterzsébeti Europe Tennis Centerben (ETC), ám a csapadékos időjárás továbbra is próbára tette a szervezőket és a közönséget is. Végül csak 16 óra után sikerült elkezdeni a találkozót, de még ekkor is szemerkélő eső, hideg szél és 15 fok nehezítette a játékosok dolgát. A pályamunkások még közvetlenül a kezdés előtt is terítették a salakot, míg a magyar szövetség munkatársai ingyen osztogatták az esőköpenyeket a tribünön kucorgó szurkolóknak.

A vendégek alkalmazkodtak sikeresebben az őszies viszonyokhoz, Fucsovics Márton rögtön elvesztette az adogatását, majd 2:4-nél Gödry Levente is így tett, miközben a túloldalon a szlovákok legjobbja, Andrej Martin és a 34 éves Igor Zelenay is magabiztosan szervált. A játszma 29 perc alatt az ellenfélé lett, a folytatás viszont eleinte ígéretesebben alakult. A hazai duó brékelte Martint, 2:0-ra vezetett, ám ezután már nem tudott gémet nyerni a szettben: előbb Gödry, majd Fucsovics bukta el az adogatását, utóbbi ráadásul "semmire". A mintegy százfős kitartó közönséget csak az vigasztalhatta, hogy javultak a feltételek, elállt az eső és a száradó pályán élvezetes labdameneteknek is tapsolhatott.

A harmadik felvonás szlovák brékkel indult és onnantól már egyértelmű volt a vendégek sikere, a találkozó 1 óra 37 percig tartott.

Mivel a szombati nap kiesett a programból és a játékosoknak tovább kell utazniuk a jövő heti tornákra, a párharcnak pedig 0-3-nál már nem maradt tétje, a Fucsovics-Martin és a Nagy Péter-Jozef Kovalik egyéni összecsapást már nem játsszák le.

Fucsovics Márton kiemelte, hogy nem szégyen jobb ellenféltől kikapni:

"A szlovákok végig nagyon jól játszottak, gratulálunk nekik, ma a párost sem éreztük igazán Levivel" - nyilatkozta az MTI-nek. "Nagy szó, hogy ezzel a magyar csapattal majdnem feljutottunk a világcsoportba. Fontos, hogy jövőre már az I-es csoportban kezdünk, és jó sorsolással esetleg tudunk majd meccseket nyerni."

A folytatásról szólva a világranglista 165. helyezettje kifejtette, most két olaszországi keménypályás verseny következik, aztán New Yorkba utazik a US Open selejtezőjére. Ahogy a többi tornára is, ezúttal is vele tart edzője, a korábbi klasszis játékos, Sávolt Attila.

Kuhárszky Zoltán kapitány szerint egyértelműen érvényesült a papírforma az Europe Tennis Centerben:

"Pénteken Marci meccse nagyon szoros volt, az alakulhatott volna másképp, de ha reálisan nézzük, 1-1-es állásnál sem lettünk volna sokkal közelebb az győzelemhez. Nagyszerű az a csapatszellem, amit a fiúk mutattak az elmúlt három évben, egy ilyen egoista sportban, mint a tenisz, ez példamutató. A rangsor alapján jövőre mi leszünk a leggyengébb csapat a csoportban, nagy kihívás lesz kiharcolni a bennmaradást."

Szűcs Lajos, a magyar szövetség elnöke közölte, a ranglistás helyezések valamelyest kódolták a vereséget a szlovákok ellen, de a meccsek alakulása miatt nincs ok a szégyenkezésre.

"A szlovákok jelenleg még egy kicsit előttünk állnak, Martin Klizan ma tornát nyert Hamburgban, de akik itt voltak Budapesten, azok is kiváló játékosok. A mostani meccsek jó része nem volt tervezhető az időjárás miatt, ha kicsit jobb az idő, akkor talán szorosabb eredmény született volna." - mondta az elnök.

Kuhárszky Zoltán kapitány együttese ezt megelőzően 2013 áprilisában Luxemburgtól kapott ki a Davis Kupában.

A magyar és a szlovák csapat először találkozott a DK-ban. A szlovák csapat játszhat szeptemberben a 16 csapatos elitet felvonultató világcsoportba jutásért, ellenfele a világcsoport első körében alulmaradt egyik válogatott - Japán, Kazahsztán, Svájc, Lengyelország, Kanada, Németország, Ausztrália vagy Belgium - lesz.

A magyar válogatott legközelebb jövő márciusban lép pályára az I-es csoportban.

Végeredmény:
Magyarország-Szlovákia 0-3
Fucsovics Márton, Gödry Levente-Andrej Martin, Igor Zelenay 2:6, 2:6, 3:6

pénteken játszották:
Nagy Péter-Andrej Martin 4:6, 2:6, 4:6
Fucsovics Márton-Jozef Kovalik 7:6 (7-5), 4:6, 6:7 (5-7), 1:6

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.