Vitorlázás

Kékszalag - Erős szélre figyelmeztetnek a szervezők

Csak azok vágjanak neki a mintegy 155 kilométeres távnak, akik erre felkészültek mind személyes képességeiket, mind hajójuk műszaki állapotát tekintve.

2016.07.13 08:27MTI

A várható erős szél miatt csak azok vágjanak neki a mintegy 155 kilométeres távnak a 48. Kékszalag Erste World Nagydíjon, akik erre felkészültek mind személyes képességeiket, mind hajójuk műszaki állapotát tekintve - figyelmeztetik a szervezők az indulókat szerdai közleményükben.

A csütörtökön rajtoló tradicionális Balaton-kerülő verseny biztonsági kérdéseiről a Magyar Vitorlás Szövetség, az Országos Meteorológiai Szolgálat, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság adott ki közös állásfoglalást.

A meteorológiai előrejelzése szerint a verseny teljes idejére erős (45-55 km/órás), helyenként viharos erejű (60-75 km/órás) északnyugati szél várható.

A közlemény kitér arra is, hogy az indulóknál legyenek készenlétben a kommunikációs, mentési és egyéb biztonsági eszközök, azok használhatóságát folyamatosan ellenőrizzék. Hangsúlyozza a hajóvezető személyes felelőségét, és tájékoztat arról, hogy a verseny alatt a mentés a személyi mentésre korlátozódik, vagyis a hajók és egyéb eszközök mentését nem tudják biztosítani.

Amennyiben az időjárási körülmények rosszabbra fordulnak, a versenyrendezőség a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság véleménye alapján elhalasztja vagy felfüggeszti a versenyt. Segítséget a verseny ideje alatt 06 30 533 9999 telefonszámon, illetve az okostelefonokra feltölthető BalatonHelp alkalmazáson keresztül a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatától lehet kérni.

A Kékszalag Európa legnagyobb tókerülő versenye, amelyen idén mintegy hatszáz hajós mezőny várható. A versenyen együtt rajtolnak a hagyományos, egytestű hajók és a két- vagy háromtestű high-tech vitorlások, a profi csapatok és a családi vitorlázók.

Az idei 48. Kékszalag Erste World Nagydíj rajtja csütörtökön 9.00 órakor lesz Balatonfüreden. Az eredményhirdetésre a balatonfüredi Gyógy téren, szombaton 18.00 órától kerül sor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.