Ifjúság

Mintegy száz fiatal vesz részt a zánkai Erzsébet Üdülőközpont speciális tenisztáborában

Csaknem százan nyaralnak a zánkai Erzsébet Üdülőközpont egyhetes, szerdán megnyitott speciális tenisztáborában, ahol értelmi fogyatékosok és épek együtt teniszeznek kerekesszékes sportolók irányítása mellett.

2016.06.30 00:30MTI

Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára megnyitó beszédében elmondta, hogy a nyáron 73 tematikus tábort szerveznek az Erzsébet-táborokban, három fő helyszínen: Zánkán, Fonyódligeten és az erdélyi Ivóban.

Az államtitkár kiemelte, a kormány szándéka az, hogy évről évre minél több gyermek üdülhessen, sportolhasson, ezt mutatja az is, hogy jövőre 5,2 milliárd forint jut a költségvetésből az Erzsébet-táborok támogatására, 875 millió forinttal több az idei támogatásnál.

Hangsúlyozta, a speciális sporttábor jó alkalmat teremt arra, hogy a fiatalok elsajátítsák az egymásra odafigyelés képességét és megtanulják tisztelni az ellenfelet.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy idén kilencvenezer gyermek vesz részt az Erzsébet-táborokban, közülük Zánkán, Fonyódligeten és Ivó községben összesen hatvanezer, 8 és 14 év közötti fiatal üdül, a napközis Erzsébet-táborokban pedig mintegy harmincezren nyaralhatnak.

Hozzátette: az általános és a tematikus táborokba rászoruló, határon túli és speciális nevelési igényű iskolások is érkeznek.

Az elmúlt öt évben több mint háromszázezer gyermek vett részt a programokban - közölte.

Szabó Tünde szólt a Határtalanul programról is, amelynek forrásaira két hete lehet pályázni, a magyarországi és a határon túli fiatalok Erdélybe, a Felvidékre, a Délvidékre, a Muravidékre és Kárpátaljára utazhatnak.

A Határon túra pályázat ezer - Erdélyből, a Vajdaságból, Horvátországból és Szlovéniából érkező - gyermek üdülését teszi lehetővé, e mellett a kormány támogatja a határon túliak köznevelését és felsőoktatását is. Előbbit 263 millió forinttal, utóbbit pedig 801 millió forinttal - fogalmazott.

Sebestyén Katalin, a speciális tenisztáborok szakmai vezetője elmondta, hogy az országban egyedülálló táborban a riói paraolimpiai játékokra kvótát szerző Németh Roland és Farkas Attila, magyar bajnoki ezüstérmes kerekesszékes teniszező tart edzést ép és értelmileg sérült fiatalok számára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.