Sikerek

Cselgáncs GP - Tóth arany-, Ungvári és Joó bronzérmes

A 90 kilogrammos Tóth Krisztián arany-, a 81 kilós Ungvári Attila és a 78 kilós Joó Abigél pedig bronzérmet nyert a budapesti cselgáncs Grand Prix vasárnapi versenynapján.

2016.06.26 18:59MTI
A későbbi aranyérmes Tóth Krisztián (fehérben) és a későbbi ezüstérmes szlovén Mihael Zgank (MTI/Máthé Zoltán)

A riói kvótás Tóth három győzelem után, a döntőben a három GP-bronznál tartó szlovén Mihael Zgankkal találkozott, aki ellen 2/1-re vezetett kettejük különpárharcában. A negyedik csatában a KSI vb-másodikja bő egy perc elteltével vazaarit érően vitte földre ugyancsak 22 éves riválisát, majd a következő dobásra jiukót kapott. Ezt a bíró nemsokára vazaarira módosította, ami így már ippont jelentett.

"Az első két meccsem még nem volt az igazi, a döntőben viszont már éreztem a fölényt, és láttam ellenfelemen a kétségbeesést. Ő még csak egyszer győzött le, én azonban már hatszor vagy hétszer megvertem" - értékelt Tóth a nap végén, majd kifejtette, nem készült külön erre a versenyre, erőprogramot csinált az utóbbi időben, és keveset dzsúdózott. A KSI büszkesége elmondta, az olimpiáig már csak edzőtáborozás és pihenés lesz, a Papp László Sportarénában tapasztalt rajongásról pedig hozzátette, annál is szívesebben adott autogramokat a kicsiknek, mert gyerekkorában ő is gyűjtötte az aláírásokat példaképeitől.

Tóth - aki áprilisban második lett a kazanyi Eb-n - 2014-ben, az első budapesti GP-n ezüstérmet szerzett.

A ceglédi Ungvári három győzelem és egy vereség után a komolyabb nemzetközi eredmény nélkül álló szerb Bojan Dosennel szállt szembe. A ceglédiek Eb-harmadikja csakhamar jukót kapott egy kis belső combdobásra, majd 44 másodperc elteltével véget vetett a küzdelemnek, ekkor ellenfelének le kellett kopognia egy gyilkos erejű fojtást.

Dosen dühöngve-csapkodva lépett ki a küzdőtérről, Ungvári viszont annál vidámabban nyilatkozott az MTI-nek:

"Ezt a fojtástechnikát még 2008 körül fejlesztettem ki, akkor elég jól ment, és úgy tűnik, a mai napon is bevált, két szerbet is így győztem le. Ez a bronzmeccs végre olyan volt, amilyennek lennie kellett, a közönség fantasztikusan szurkolt, libabőrös volt a hátam, amikor mentem a tatamihoz."

A 78 kilóban kétszeres Európa-bajnok Joó - aki ugyancsak kijutott az olimpiára - a szlovén Klara Apotekarral akaszkodott össze a bronzmérkőzésen, akit megvert eddigi egyetlen találkozójukon. A második meccsen Joó jukót és vazaarit is dobott, majd leszorította ellenfelét, a második vazaarit érő combdobása pedg már ippongyőzelmet jelentett.

"Kicsit bánom, hogy az elődöntőben Velensek ellen megint leszorultam a földön, a földharcomon van még javítanivaló az olimpiáig" - elemezte teljesítményét Joó. "Sokszor arra várok, hogy megállítsák a meccset, de hiába, fél vagy egy percet védekezni kell" - mondta, hozzátéve, a riói játékok előtt nagy lökést adhat neki ez a hazai pályán szerzett érem.

A KSI versenyzője két éve, az első alkalommal rendezett budapesti GP-n is harmadik volt.

A későbbi bronzérmes Ungvári Attila (fehérben) és a szerb Bojan Dosen (MTI/Máthé Zoltán)


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.