A gyergyói EKE

Emléktábla áll majd Erőss Zsoltnak és Kiss Péternek a Kancsendzöngán

A tervek szerint az emléktáblákkal Ambrus Zoltán, Csibi Márti, Fülöp László és Köllő Zsolt indul útra idén ősszel.

2016.05.24 18:45MTI
Wikipedia

Emléktáblát állít a Kancsendzöngán a három évvel ezelőtt eltűnt Erőss Zsoltnak és Kiss Péternek az Erdélyi Kárpát-Egyesület gyergyói osztálya - jelentették be Erőss Zsolt gyergyói hegymászó barátai egy keddi sajtótájékoztatón.

A Székelyhon portál beszámolója szerint összegyűlt közadakozásból az a pénz, amely lehetővé teszi, hogy négy gyergyói hegymászó elutazzék a Himalájába, a Kancsendzönga lábához. Az emléktáblákat az alaptáborba vezető út mellett szeretnék rögzíteni egy sziklára. Az emlékállításhoz felvették a kapcsolatot a Kancsendzönga nemzeti park vezetőségével, és engedélyre várnak, hisz ezek lesznek az első emléktáblák a védett területen.

A tervek szerint az emléktáblákkal Ambrus Zoltán, Csibi Márti, Fülöp László és Köllő Zsolt indul útra idén ősszel.

Vadász-Szatmári István, az EKE gyergyói elnöke elmondta: a gyergyói ekések közül szinte mindenki személyesen ismerte, barátként kötődött Erőss Zsolthoz. "Tagtársunk és példaképünk volt, megmutatta, mit jelent székelynek lenni, és a világon bárhol élve magunkkal vinni szeretett városunk hírét. De minden csúcsra magával vitte azt a székely zászlót is, amit akkor adtunk neki, amikor Gyergyószentmiklós díszpolgára lett" - fogalmazott a gyergyói EKE-elnök.

A Csíkszeredában született, Gyergyószentmiklóson felnőtt Erőss Zsolt a gyergyói hegyekben tanult meg sziklát mászni. A minden idők legeredményesebbnek tekintett magyar hegymászója, Kiss Péterrel 2013 május 20-án tűnt el a Himalájában, miután megmászták a Nepál és India határán található, 8586 méteres Kancsendzöngát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.