Kézilabda

Kocsis Máté: az elnökség igyekezett élni a bizalommal

Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) elnöke szerint az egy éve megválasztott elnökség igyekezett élni a megkapott bizalommal, és alapelv volt, hogy átláthatóan végezzék a dolgukat.

2016.05.20 16:27MTI

Az MKSZ pénteki évi rendes közgyűlésén az elnök elmondta: tavaly összesen 250 millió forint fedezetlen költséget örököltek, a többi között a 2014-es női Európa-bajnokság megrendezése, valamint a nemzetközi szövetség (IHF) elmaradt kongresszusa miatt. Ezen kívül az MKSZ-nek rendeznie kellett diplomáciai kapcsolatait az IHF-fel, és Kocsis úgy véli, hogy a Hasszan Musztafa IHF-elnökkel folytatott múlt havi találkozón ez sikerült is.

"A költségvetés főösszege mintegy 5 milliárd forinttal emelkedett, a marketingjogainkat illetően jó szerződést sikerült kötnünk a Szerencsejáték Zrt.-vel, ebből a klubok profitáltak, valamennyi NB I-es egyesület" - fogalmazott Kocsis Máté.

Hangsúlyozta: sikerült a kormányzattal is jó megállapodást kötni, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által adott 1,8 milliárd forint támogatás révén tudják segíteni az NB I/B-s csapatokat, illetve a támogatás óriási segítség a női Bajnokok Ligája budapesti négyes döntőjének, valamint a strandkézilabda-világbajnokság megrendezésének kapcsán is.

"Az MKSZ az egyetlen országos sportági szakszövetség, amely önálló soron szerepel a központi költségvetésben, így a finanszírozásunk 2018 tavaszáig megoldott. A munkacsarnokok építését tekintve 40 létesítményre kapunk támogatást, 2018-20 között évente 5,5 milliárd forint áll rendelkezésre a csarnoképítési programban" - tette hozzá.

Az elnök sikernek tartja, hogy a szövetség munkája révén 2017-től a Nemzeti Alaptanterv módosításának köszönhetően kötelező tantárgy lesz a kézilabda. Az MKSZ tárgyal a női BL Final Four-szerződés meghosszabbításáról, és a sikeres rendezés miatt bízik benne, hogy a további években is Budapesten marad a csúcsesemény. Kocsis hangsúlyozta, hogy a társaságinyereség-adó (TAO) tekintetében is komoly előrelépés történt, a legutóbbi időszakban a támogatás mértéke meghaladja az azt megelőző 4 esztendőben összesen lehívott támogatások nagyságát.

Kocsis szintén komoly eredménynek tartja, hogy kormányzati döntés született a nagy csarnokok építéséről, felújításáról is többek között Siófokon, Szentgotthárdon, Veszprémben, Tatabányán, Szegeden, Dunaújvárosban vagy Vácott.

"Mindezek révén képesek leszünk nagy világversenyek megrendezésére is. A klubok támogatása az eddigiekhez képest változatlan összegű lesz, a források célja elsősorban a magyar játékosok támogatása. Az NB I alsóházában, az NB I/B-ben és az NB II-ben nem tartjuk túl szerencsésnek a külföldi játékosok szerepeltetését" - fogalmazott a közgyűlésen az elnök.

Hozzátette: a médiakapcsolatok is fejlődtek, az M4 Sport elindulásával több mérkőzés került képernyőre. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) korábbi elnöke, Szabó László Zsolt diplomáciai kiküldetése miatt lemondott elnökségi tagságáról, helyére Vaszily Miklós, az MTVA megbízott vezérigazgatója került.

Novák András főtitkár elmondta, hogy az MKSZ a korábbinál 5,5 milliárd forinttal nagyobb összegből gazdálkodhat, ennek fő tétele az a közel 3,2 milliárd forint a Szerencsejáték Zrt. támogatása révén, amely megjelenik a bevételi és a kiadási oldalon egyaránt. További 1 milliárd forintos tétel az iskolai csarnokok felújítási programja. Kiemelten kezeli a szövetség a válogatottak felkészülési támogatását, jelentős tétel továbbá a Nemzeti Kézilabda Akadémia.

A Török Bódog emlékérmet idén id. Nádori Pál kapta több évtizedes eredményes edzői munkájáért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.