92 éves volt

Elhunyt Pajor Kornél gyorskorcsolyázó világbajnok

1960-ban fejezte be sportolói pályafutását, s építészmérnökként dolgozott tovább Svédországban. A sportember Stockholmban repülőteret tervezett, a magyar fővárosban pedig a Skála Budapest terveinek kidolgozásában vett részt.

2016.05.19 11:10MTI
Fotó: MOKSZ

Svédországi otthonában 92 évesen elhunyt Pajor Kornél olimpiai negyedik, világbajnok gyorskorcsolyázó, a sportág egyetlen magyar vb-győztese.

A kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes sportember haláláról a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) számolt be a honlapján csütörtökön, hozzátéve, hogy a temetés szűk családi körben lesz majd Svédországban.

Pajor Kornél 1923. július 1-jén született Budapesten, az 1948-as St. Moritz-i olimpián negyedik lett 10 ezer méteren, 1949-ben 5 és 10 ezer méteren is világcsúcsot korcsolyázott. Az 1949-es oslói vb-n összetettben nyert aranyérmet, ugyanebben az évben Eb-harmadik volt. A négyszeres magyar bajnok svéd színekben 1951-ben összetettben vb-n, egy évvel később Eb-n is bronzérmet szerzett.

Pajor Kornél 1960-ban fejezte be sportolói pályafutását, s építészmérnökként dolgozott tovább Svédországban, ahol az 1949-es norvégiai vb után telepedett le. A sportember Stockholmban repülőteret tervezett, a magyar fővárosban pedig a Skála Budapest terveinek kidolgozásában vett részt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.