Rio-2016

Kajak-kenu pótkvalifikáció - Dombvári Hufnágellel párosban is a fináléban

Párosban győzni kell a riói kvótaszerzéshez, de a diadal két versenyzői kvótát jelent.

2016.05.18 15:28MTI

A Hufnágel Tibor, Dombvári Bence duó bejutott a csütörtöki döntőbe K-2 1000 méteren a Duisburgban zajló olimpiai pótkvalifikációs kajak-kenu regattán, miután megnyerte szerda délutáni előfutamát. Párosban győzni kell a riói kvótaszerzéshez, de a diadal két versenyzői kvótát jelent.

Dombvári korábban egyesben is biztosította a helyét a fináléban, amíg azonban abban a számban "pótvizsgára" kényszerült, azaz az előfutam után a középfutamban is vízre kellett szállnia, addig most kettősüknek elég volt egyetlen verseny a legjobbak közé kerüléshez.

Párosban az előfutam első három helye ért továbbjutást, de Kiss István honvédos tanítványai nem taktikáztak, nem tartalékoltak, szinte végig az élen haladva győztek. A spanyol és az ukrán hajó tartotta csak velük a lépést, de még őket is viszonylag nagy előnnyel utasították maguk mögé.

"Ez már a harmadik pályám volt ma. Reménykedtem, hogy a délelőttihez képest változik a szélirány, nem így lett, maradt a hátszél. Háromszáz méter után próbáltunk indítani, addig csak erő nélkül ketyegtünk, s a vége ugyan nehéz volt, de összességében sikerült megvalósítanunk a begyakoroltakat - nyilatkozott a parton Dombvári Bence. - Megpróbálom kipihenni magam holnapig, s mindkét számban a maximálisat nyújtani. Rajtam nem fog múlni, hogy megszerezzük mindkét kvótát." - tette hozzá.

A harmadik magyar egységet a győri Horváth Bence jelenti a németországi kvalifikációs regattán, aki 200 méter egyesben indul. Ő is túl van már az előfutamon, amelyben másodikként zárt - az olimpiai bajnoki címvédő brit Edward McKeevert maga mögött tartotta, de a spanyol Saúl Craviotto gyorsabb volt nála -, s mivel itt csak a győzelem ért egyből finálét, a középfutamban folytatja szereplését.

Magyarországnak eddig 15 kvótája - 6 férfi kajakos, 5 női kajakos és 4 férfi kenus - van az augusztusi ötkarikás játékokra, a fennmaradó két férfi kajakos indulási jog megszerzésére most van lehetőség. Kvótát ezúttal az szerezhet az országának, aki párosban nyerni tud, egyesben pedig első, vagy második helyen fut be.

később:
K-1 200 m: középfutamok 16.50
csütörtök:
K-1 1000 m: döntő 9.52 (Dombvári Bence)
K-2 1000 m: döntő 13.30 (Hufnágel Tibor, Dombvári)
K-1 200 m: döntő 13.48

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.