Előzetes

Vizes Eb - Cseh és Hosszú szállíthatja hétfőtől az aranyérmeket

Akár minden idők legjobb Európa-bajnoki szereplését is megközelíthetik a magyar úszók a Londonban zajló vizes Eb hétfőn kezdődő nagymedencés küzdelmei során.

2016.05.13 12:53MTI

Az erre vonatkozó csúcsot a 2012-es debreceni seregszemle tartja, ott a hazai közönség legnagyobb örömére kilenc arany- tíz ezüst- és hét bronzérmet szereztek a magyar úszók, akik várhatóan a brit fővárosban is szépen gyarapítják majd a medálok számát.

Két évvel ezelőtt Berlinben - a nyíltvíziek, Risztov Éva és Olasz Anna egy-egy ezüstérmével együtt - összesen 16 medált gyűjtött a magyar válogatott, 5 arany, 6 ezüst, 5 bronz megoszlásban. Akkor Hosszú Katinka volt a legeredményesebb, három arany- egy ezüst- és két bronzérmével.

Hosszú ezúttal is több számban favorit, az idei legjobb időket tekintve 200 és 400 méter vegyesen nem valószínű, hogy bárki veszélyeztetné címvédését. Az Iron Lady összesen hat számban indul a brit fővárosban, az idei rangsor alapján 100 és 200 méter háton (2.) is harcban lehet a győzelemért. Ráadásul a hosszabbik hátúszó távon a rangsort vezető orosz junior világcsúcstartó, Darija Usztyinova nem lesz ott a kontinensviadalon.

Nagyban hozzájárulhat az aranyérmek gyarapodásához minden idők legeredményesebb Európa-bajnoki úszója, Cseh László is. A 12-szeres nagymedencés Eb-aranyérmes tavaly a kazanyi vizes világbajnokság mindhárom pillangó számban (50, 100, 200) érmet - a leghosszabb távon aranyat - nyert, a brit fővárosban ugyanígy szeretne tenni, s - ahogyan ő maga fogalmazott - mindegyik távon, valamint 200 méter vegyesen is a győzelemben bízva áll majd rajtkőre.

A kazanyi érmesek közül szintén nagy esélyesként ugrik majd vízbe Verrasztó Dávid, aki 400 méter vegyesen védheti meg címét, s Kapás Boglárka, aki Kazanyban 1500 méter gyorson csak két tengerentúlitól, az amerikai Katie Ledeckytől és az új-zélandi Lauren Boyle-tól kapott ki.

Az úszók küzdelmei hétfőn kezdődnek és vasárnapig tartanak, az előfutamokat minden esetben magyar idő szerint délelőtt 11 órától rendezik, míg az elődöntőkre és a döntőkre 19 órától kerül sor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.