Előzetes

Jégkorongliga: keletiek és újoncok az elődöntőben

Két keleti csapat, a címvédő DVTK Jegesmedvék és a Debrecen, valamint két újonc, a MAC Budapest és a Fehérvár AV19 vívja a jégkorong MOL Liga szerdán kezdődő elődöntős párharcát.

2016.02.23 23:30MTI

A miskolciak megnyerték az alapszakaszt, míg a MAC lett a második, így ez a két együttes élvezi a hazai pálya előnyét az egyik fél negyedik sikeréig tartó csatában.

Az alapszakasz hat egymás elleni fellépéséből a DVTK ötször nyert a Debrecen ellen, az egyetlen hajdúsági siker viszont éppen Miskolcon született. A Jegesmedvék 220 gólt lőttek, az ellenfél viszont csak 145-öt a 48 meccses alapszakaszban, ráadásul a kapott gólok terén is jobbak a borsodiak (120-146).

A házi pontlistán a diósgyőrieknél az amerikai Jon Booras (35 gólt, 33 gólpassz), a debrecenieknél Berta Ákos (22, 18) végzett az élen. A debreceniek elsőszámú kapusa, Vay Ádám - aki 92,62 százalékos védési hatékonysággal a legjobb a ligában - az első összecsapáson eltiltás miatt hiányozni fog.

Mivel a DVTK megnyerte az alapszakaszt, ezért a playoffba csak most száll be, míg ellenfele 2-1-es összesítéssel már búcsúztatta az Újpestet.

A MAC-nak sem kellett párharcot vívnia a négy közé jutásért, ahol megkapta a Ferencvárost 2-0-val kiejtő Fehérvárt. A két együttes hat alapszakasz-meccséből négyet nyertek a fővárosiak, akik a Tüskecsarnokban és idegenben is egyszer-egyszer veszítettek. Ezekből az összecsapásokból azonban nem sok következtetést lehet levonni, mert a fehérváriaknak az osztrák bajnokságban (EBEL) érdekelt együttese kiesett, így abból a csapatból egyszerre akár öten is pályára léphetnek a MOL Ligában.

A MAC válogatott kapusa, a fehérvári nevelésű Bálizs Bence 2,31 gólt kapott átlagban az alapszakaszban, ezzel az első volt, míg a rivális lett hálóőre, Janis Kalnins minden fontosabb mutatóban a legjobb négy között zárt.

A fővárosiak hatfős légiós serege szállította a pontokat, a házilistán az első hét között vannak. Közülük is kiemelkedett a kanadai Ian McDonald, aki 25 góllal és 68 gólpasszal, azaz 93 ponttal zárt, ami új MOL Liga-csúcs. Az ugyancsak kanadai Jeffrey Hayes 39 találatával szintén a legjobb volt. A Fehérvárnál a kanadai Mitchell Holmberg 72 ponttal (37 gól, 35 gólpassz) nyerte a házi rangsort.

Az elődöntő az egyik csapat negyedik győzelméig tart. A párhacok szerdán kezdődnek Miskolcon, illetve a Tüskecsarnokban. Ha mindent eldöntő hetedik összecsapásra lesz szükség, azt a keletiek számára március 8-án, az újoncok részére pedig március 9-én rendezik.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.