Héraklész Gála

Kopasz Bálint és Gercsák Szabina 2015 legjobb utánpótlás sportolója

A gálára negyedszer került sor a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) szervezésében.

2016.02.08 21:30MTI

Kopasz Bálint kajakos és Gercsák Szabina cselgáncsozó érdemelte ki a 2015-ös év legjobb utánpótlás sportolója címet, az elismerést a péntek este megtartott XII. Héraklész Díjátadó Gálán vehették át. A rendezvényen a tavalyi esztendő korosztályos, illetve felnőtt kontinens- és világbajnokságain, a bakui Európa Játékokon, valamint a tbiliszi Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) legeredményesebben szerepelt utánpótláskorú versenyzőket és edzőiket részesítették elismerésben.

A gálára negyedszer került sor a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) szervezésében, a helyszín ezúttal is a Budapesti Kongresszusi Központ volt. Borkai Zsolt, a MOB elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy amíg a pekingi olimpián a 170 magyar sportolóból több mint 70-en, addig Londonban már 150 versenyzőből több mint százan vettek részt korábban valamelyik utánpótlás-nevelő programban. Az elnök egyúttal megköszönte azoknak az edzőknek, sportvezetőknek és kluboknak a munkáját, akik, illetve amelyek a fiatalokat hozzásegítették a sikerekhez.

Kozmann György sportért felelős helyettes államtitkár beszédében arra emlékeztetett, hogy a londoni olimpiai bajnokok közül Kozák Danuta, Gyurta Dániel, Berki Krisztián, Szabó Gabriella, Szilágyi Áron és Dombi Rudolf is héraklészes volt egykor.

A férfiaknál Kopasz Bálint (Algyő SK) azzal végzett az élen, hogy aranyérmes lett egyesben 1000 méteren az ifjúsági világbajnokságon, illetve tagja volt az ugyanott 1000 méteren bronzérmes négyesnek.

Gercsák Szabina cselgáncsozó és Kopasz Bálint kajakos - MTI Fotó: Illyés Tibor

A nőknél a cselgáncsozó Gercsák Szabina, a Hell Miskolci Judo Club versenyzője annak köszönheti összetett elsőségét, hogy 2015-ben megnyerte a junior Európa- és a világbajnokságot, valamint az U23-as Eb-t, a felnőtt kontinensviadalt pedig ötödikként zárta.

A legfeljebb négyfős, úgynevezett kiscsapatok versenyében két kajak kettes lett a legjobb: a férfiaknál az 1000 méteren ifjúsági világbajnoki aranyérmes Béke Kornél, Mayer Keán duó, míg a nőknél az 500 méteren ifjúsági világbajnok Racskó Fruzsina Lilla, Sólyom Dóra egység.

A nagycsapatoknál csak egy díjat osztottak ki, itt a junior világbajnoki bronzérmes férfi vízilabda-válogatott bizonyult a legjobbnak, amelynek tagja többek között a januári felnőtt Eb-n is szerepelt Manhercz Krisztián.

A 2001-től működő, Héraklész Bajnok- (14-18 évesek), illetve Csillagprogram keretében (18-23 évesek) 20 sportágban évente közel 1800 tehetséges sportoló részesül rendszeres állami támogatásban.

Az összetett legjobbak:

férfiak:
1. Kopasz Bálint (kajakos)
2. Halász Bence (kalapácsvető)
3. Bányai Zsombor (párbajtőröző)

nők:
1. Gercsák Szabina (cselgáncsozó)
2. Márton Anna (kardozó)
3. Gálfi Dalma (teniszező) és
Krizsán Xénia (hétpróbázó)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.