Férfi kézilabda Eb

Vereség a svédektől, búcsú az olimpiai álmoktól

A magyar férfi kézilabda-válogatott 22-14-re kikapott a svédektől a lengyelországi Európa-bajnokság szerdai játéknapján, s ezzel eldőlt, hogy biztosan lemarad a riói olimpiáról.

2016.01.27 17:50MTI
MTI/Kovács Anikó

Talant Dujshebaev szövetségi kapitány csapatának akkor maradt volna minimális esélye az áprilisi ötkarikás selejtezőtornás részvételre, ha most legyőzte volna az északi együttest. A válogatott végül a 12. helyen zárta a kontinensviadalt.

Az eddigi olimpiai kézilabdatornákon - leszámítva a bojkottált 1984-es Los Angeles-i játékokat - mindig szerepelt magyar válogatott: 1936-ban és 1972-ben csak férfiak számára rendeztek versenyt, a nők 1976 óta vannak jelen. A Rio de Janeiró-i lesz az első olyan olimpia, amelyre sem a magyar férfi, sem a magyar női csapat nem jutott ki.

Eredmények:
középdöntő, 3. (utolsó) forduló:
2. csoport (Wroclaw):
Svédország-Magyarország 22-14 (10-7)
gól: L. Nilsson 5, Östlund 5, Jakobsson 3, Källman 2, Konradsson 2, Petersen 2/2, Ekberg 1, A. Nilsson 1, Stenmalm 1, illetve Bodó 5, Hornyák 3/2, Nagy L. 2, Ancsin 1, Gazdag 1, Iváncsik 1, Schuch 1

Mikler és Andersson védéseivel indult a mérkőzés, majd Iváncsik rontott büntetője után Schuch dobta be a kipattanót. A magyarok támadójátéka gyenge volt, ám a rivális sem remekelt, sok volt a hiba. A 14. percben, 5-2-es svéd előnynél Dujshebaev időt kért, ám ettől sem lett jobb a játék. Felváltva estek a találatok a lassú iramú, alacsony színvonalú összecsapáson, de a svédek arra azért figyeltek, hogy a magyarok ne zárkózzanak fel.

A második félidő nem indult jól magyar szempontból, a gyorsabb svédek egy 4-1-es rohammal elhúztak, s a 36. percben már 14-8-ra vezettek. A szövetségi kapitány próbálta rendezni a sorokat, több poszton cserélt, de ez sem segített. A játékosok hitehagyottan futkostak a pályán, és fokozatosan nőtt a két csapat közötti különbség. A rivális már 17-8-ra is vezetett, és végül csak arra maradt esélye a magyaroknak, hogy ne szenvedjenek kétszámjegyű vereséget.

A magyar válogatott az Eb-n hat találkozót játszott, a nyitó fordulóban legyőzte a montenegróiakat, ám utána kikapott az oroszoktól, a dánoktól, a németektől, a spanyoloktól és végül a svédektől, így a 12. helyen végzett.

Nagy László csapatkapitány az M4 Sportnak úgy fogalmazott, támadásban nem tudtak olyan eredményesen játszani egy agresszív védelem ellen, mint egy nappal korábban, a spanyolok ellen, a svédeket nem tudták átjátszani.

MTI/Kovács Anikó

"Nem sok jót hozott ez az Európa-bajnokság, lemaradtunk az olimpiáról. Sok fiatallal vágtunk neki az Eb-nek, még rengeteget kell dolgoznunk, ilyen szintű meccseket megélni" - fejtette ki Nagy László, aki hozzátette: jós lenne, ha tudná, mit hoz a jövő.

"Jó lett volna egy kicsikét szebben zárni. Le kell vonnunk a következtetéseket, tanulnunk kell, építeni a csapatot, és menni tovább" - nyilatkozott Iváncsik Gergő. Emlékeztetett: a válogatott volt már hasonló helyzetben, amikor lentről kellett megkezdenie a visszakapaszkodást az elitbe, s lehet, hogy ez vár erre az együttesre is. - "Időt kell hagyni a csapatnak, ami mindig nehéz, mert sokszor nincs idő, türelmetlenek az emberek, de bízunk benne, hogy lehet jobb ez a csapat."

"Még egy kis pihenőidőt kérni is nehéz, nem hogy még erről beszélni. Le fogok ülni, át fogom gondolni a dolgokat" - felelte Iváncsik az esetleges visszavonulására vonatkozó riporteri kérdésre, s elmondta: sok minden megfordult a fejében, mielőtt kiutaztak az Eb-re, de egyelőre nem akar a visszavonulásról beszélni. - "Szeretnénk megköszönni azoknak a szurkolóknak, akik kikísértek minket ide, és az elejétől a végéig itt voltak velünk." - tette hozzá.

"Nagyon magas ez a szint, jó tanulópénz volt, főleg a fiatalok számára, akiknek ezt át kellett élniük" - mondta Zubai Szabolcs, majd hozzátette: szerinte mindenkinek meg kell fogalmaznia, hogy mi az ő felelőssége a szereplésben, s ezt fel kell vállalnia. - "A tehetetlenségnél számomra nincs rosszabb. Amikor az ember akar segíteni a csapaton, de nem tud." - fogalmazott.

Később:
Németország-Dánia 18.15
Spanyolország-Oroszország 20.30

1. csoport (Krakkó):
Fehéroroszország-Macedónia 30-29 (14-13)
később:
Franciaország-Norvégia 18.15
Lengyelország-Horvátország 20.30

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.