Siker

Sporttörténelmi sikert ért el Gyarmati Panka

Világkupa-versenyt nyert a hódeszkás!

2016.01.22 14:38MTI

Sporttörténelmi sikert ért el Gyarmati Panka, aki csütörtökön megnyerte a hódeszkások világkupa-sorozatának slopestyle (trükkös akadályverseny) versenyét az egyesült államokbeli Mammoth-ban, ezzel a havas sportok első magyar vk-győztese lett.

A magyar szövetség tájékoztatása szerint a 23 éves versenyző tíz hónappal ezelőtti kéztörése óta első viadalán vett részt, ezt megelőzően két hónapig Coloradóban készült.

A kaliforniai Mammoth Mountainben rendezett versenyen az első futamban elért 82,75 pontos eredményénél senki sem tudott jobbat produkálni, így a 2011-ben junior világbajnok magyar a dobogó tetejére állhatott fel.

"Nem hiszem el, hogy megnyertem az első világkupa-versenyem! Nagyszerű érzés, hogy két ilyen nehéz év után visszatértem, erősebben mint valaha" - írta Facebook-oldalán Gyarmati Panka, aki korábban két vk-viadalon is negyedik volt, a tavalyi vb-n pedig bejutott a hatos fináléba, ám ott nem indulhatott, miután a bemelegítés közben esett és agyrázkódást szenvedett.

FB/Gyarmati Panka - Daniel Tengs

A hódeszkás a szövetség közleményében elmondta: az első edzésnap a rossz idő és a hóesés miatt elmaradt, másnap a nagy szélben egyszer tudott végigmenni a pályán, s csak egyenes ugrásokat vállalt. Hozzátette: a verseny napjára a szervezők átalakították az első ugratót, amelyen így könnyebb volt átjutniuk, de előttük a férfiak viadalát rendezték meg, emiatt "lejárt" pályán kellett csúszniuk.

Gyarmati azt mondta, a verseny előtt lehetőségük volt néhány edzőkört csúszni, s akkor begyakorolta versenykörét a napos, de változatlanul szeles körülmények között.

Saját szavaival így elevenítette fel a vk-győzelmet érő gyakorlatát:

"Másodikként indultam, nyugodt voltam. Három korlát volt, a dupla tört korlátot gappeltem (átugrottam a töréseket), noseslide-oltam, a következő korláton frontboard, utána 50-50 backside 180-nal le. Így switchben mentem az első ugratóra, ahol switch backside 180-at ugrottam Japan grabbel, a hátszél pedig rásegített, hogy jó messzire ugorjak. A második ugratón hátraszaltót csináltam Method grabbel, megint csak hatalmasat. Leugrottam az érkező aljára, de sikerült beleállnom."

Hozzátette, a második körében biztosra ment, nem akart megsérülni.

Gyarmati jelezte: a dobogós riválisai két 540 fokos fordulatot is ugrottak, de a pontozóbírók így is az ő stílusát látták jobbnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.