8-8

Vízilabda Eb - Döntetlennel kezdett a magyar férficsapat

A magyar férfi vízilabda-válogatott 8-8-as döntetlent játszott a világbajnoki bronzérmes görög csapattal a belgrádi olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság D csoportjának hétfői nyitófordulójában.

2016.01.11 21:55MTI

A magyar csapat - amelyben Hárai Balázs és Varga Dénes nyújtott kiemelkedőt - szerdán az orosz, pénteken pedig a török válogatott ellen száll vízbe, a csoportból minden együttes továbbjut a nyolcaddöntőbe.

A férfi tornán egyetlen kvóta talál gazdára, de a szerb, a horvát és a görög csapat már biztos résztvevője a riói olimpiának. Amennyiben a magyar válogatott itt sem tud kvótához jutni, akkor áprilisban, Triesztben lesz még erre esélye, ott 12 csapat küzd majd négy helyért. Azon a viadalon öt, vagy ha az óceániai térség nem képviselteti magát, akkor hat európai válogatott vehet majd részt, mégpedig a kontinensviadalon elért helyezése alapján. Ebben a sorrendben nem szerepelnek majd azok a csapatok, amelyek előzőleg már szereztek kvótát.

Eredmény, férfiak, D csoport, 1. forduló:
Magyarország-Görögország 8-8 (3-2, 2-3, 2-1, 1-2)
a magyar góldobók: Hárai 3 Varga Dénes 3, Varga Dániel, Hosnyánszky

Jól kezdett a magyar csapat, Varga Dániel révén ugyanis rögtön az első támadását góllal fejezte be. Az előnyt a negyed közepén Hárai Balázs növelte, és könnyedén háromgólos is lehetett volna a különbség, de a harmadik magyar emberelőny kihasználatlanul maradt. Ezt követően feljavultak a görögök és két előnyt értékesítve egyenlítettek. Ennek ellenére a játékrész magyar vezetéssel ért véget, Varga Dénes igazi klasszisgólt szerzett elhajlásból (3-2).

A második felvonás immár a negyedik kimaradt magyar emberelőnnyel kezdődött, a túloldalon a görögök azonban nem tették meg ezt a szívességet és újra egyenlítettek. A hatodik magyar létszámfölény egy rossz lövéssel indult, másodszorra azonban Hosnyánszky Norbert már nem kegyelmezett. A görögök tartották a lépést, Jannis Fontulisz "pókhálózta" ki a jobb felső sarkot (4-4). Elől Kis Gábor és Hárai rendre emberelőnyöket harcolt ki, de ezek nagy része továbbra is kihasználatlanul maradt. Ezt a rivális meg is bosszulta, de Hárai húzásból egyenlített.

Mindkét oldalon kihagyott lehetőségekkel indult a harmadik negyed, végül a görögöknek sikerült elmozdulniuk, azonban egy újabb elhajlásos Varga Dénes-találattal gyorsan 6-6-ra alakult az állás. Ugyan támadásban akadozott a gépezet, de védekezésben frissen, összehangoltan és jól mozogtak a magyar játékosok. A negyed végén Varga Dénes harmadik találatával került előnybe a magyar együttes.

A zárófelvonás első pillanataiban Hárai harcolt ki kiállítást, és azonnal a hálóba lőtt (8-6). Az elmúlt év legjobb férfi vízilabdázójának választott Hárai a következő támadás végén eldönthette volna az összecsapást, de közvetlen közelről a kapusba lőtt, ugyanakkor védekezésben rögtön labdát szerzett. A görögök egy távoli, szerencsésen becsúszott lövéssel zárkóztak fel egy gólra, másfél perccel a vége előtt pedig egy kettős emberelőny végén bombagóllal egyenlítettek. Elől sorozatban a sokadik akció akadt el, a túloldalon pedig a görögök újabb emberelőnybe kerültek, de Nagy Viktor döntetlenre mentette az összecsapást elképesztő védésével.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.