A kezdetektől 2015-ig

Bemutatták a magyar labdarúgás történetét bemutató könyvsorozatot

Bemutatták kedden a magyar labdarúgás története című ötkötetes könyvsorozatot, mely a kezdetektől egészen 2015-ig dolgozza fel a hazai futball történéseit.

2015.12.01 18:59MTI

Szöllősi György, a Puskás Intézet igazgatója a felcsúti Pancho Arénában rendezett eseményen elmondta, hogy a kötetek a Debreceni Egyetem gondozásában jelentek meg. Megjegyezte, hogy a szerzők elsők között foglalkoztak tudományos igénnyel a labdarúgással mint kultúrtörténeti tényezővel. Úgy vélte, a gazdag magyar futballmúltat fel kellett dolgozni ahhoz, hogy tovább lehessen lépni.

Bács Zoltán, az egyetem kancellárja közölte, hogy a könyvek egy pályázat részeként készültek el és még nem kaphatók a kereskedelmi forgalomban. A kiadói jog a pályázat miatt még nem szabadult fel, de a mű egy-két hónap múlva már megtalálható lesz a könyvesboltokban.

Az öt kötet 3700 oldalas és két év alatt készült el.

B. Bába Éva, a könyvsorozat egyik szerzője szerint enciklopédikus művet hoztak létre, amely évtizedes gyűjtőmunka eredménye. Hozzátette: magángyűjteményeket és korabeli cikkeket felhasználva igyekeztek az adott korok szellemét megidézni és olvasmányosan nem csupán a szakmai oldalt bemutatni.

Dénes Tamás eddigi szerzői pályája csúcsának nevezte a kötetsorozatot. Rámutatott, hogy a 20. század elejétől kezdve nem történt olyan a magyar labdarúgásban, aminek ne lett volna köze a magyar társadalomhoz és kultúrához.

Az 1930-as évek nélkül nem lehetett volna Aranycsapat és az 50-es évek futballsikerei - fogalmazott, hozzátéve: fontos szerkesztési szempont volt a tárgyilagosság és így a világon egyedülálló könyvsorozat is.

A szintén társszerző Sándor Mihály hangsúlyozta, hogy a könyvek minden oldalára jut legalább egy fotó, több ezek közül sohasem látott, mert magángyűjteményekből származik. Hozzátette: a kötetekben olyan címergyűjtemény található, amely egyedülálló módon állít emléket a magyar sport életéből mára eltűnt kluboknak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.