Programajánló

A Káté-Bacskai párharc lehet az ökölvívó ob csúcspontja

Mellettük a hazai legjobbak mind ringbe lépnek majd.

2015.12.01 14:32MTI

Óriási mezőny, 52 egyesület több mint 130 versenyzője nevezett a szerdán Hévízen kezdődő 92. férfi ökölvívó országos bajnokságra, melynek legizgalmasabb kérdése, hogy összecsap-e egymással, s ha igen, milyen eredménnyel a nagy visszatérő Káté Gyula, illetve Bacskai Balázs a 69 kilogrammos kategóriában.

Az ob keddi sajtótájékoztatóján Kovács László szövetségi kapitány külön kiemelte a kétszeres világbajnoki bronzérmes Káté és az Európa-bajnok Bacskai párharcát, ugyanakkor hangsúlyozta, nem a bajnokságon elért eredmény fog dönteni arról, hogy ki indulhat majd a jövő évi olimpiai kvalifikációs versenyeken 69 kilóban. Jelezte, több más kritérium mellett a legfontosabb, hogy jövőre ki milyen formában lesz majd.

A szakember valamennyi súlycsoporttal kapcsolatban kiemelte a legjobb versenyzőket, s amint szavaiból kiderült, a 69 kilogramm mellett a 60 kilósok között lehet a legnagyobb küzdelem, ugyanis ismét összecsaphat egymással a két tavalyi döntős, a kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes Varga Miklós, illetve az egy éve őt óriási csatában legyőző Gálos Roland.

Mellettük a hazai legjobbak mind ringbe lépnek majd, így az olimpiai ötödik, Eb- és Európa Játékok-harmadik Harcsa Zoltán (75 kg), az idei Eb-bronzérmes Csóka Nándor (52 kg), valamint Bernáth István (+91 kg), Nyéki Georgián (64 kg) és Ungvári István (49 kg) is.

Kovács László hangsúlyozta, tulajdonképpen már zajlik a felkészülés a következő évi olimpiai kvalifikációs versenyekre, s januárban kezdi a válogatott a központi munkát, külföldi és hazai edzőtáborokkal. A kapitány megjegyezte, a felnőtteknél idén hiba volt, hogy túl nagy teret engedtek az egyéni munkának, ám mostantól mindenkinek el kell járnia az edzőtáborokba, hogy a 2015-ösnél lényegesen sikeresebbek lehessenek, így a riói olimpiára minél többen kijussanak az isztambuli, illetve bakui kvalifikációs versenyekről.

Csötönyi Sándor elnök többek között arról beszélt, hogy Hévíz kiérdemelte az ob rendezési jogát, korábban ugyanis volt már női bajnokság a városban, s a rendezők kitűnőre vizsgáztak. Hozzátette, érdekes és izgalmas magyar bajnokságra számít.

Az elnök az idei évvel kapcsolatban felemás érzéseit fogalmazta meg, hiszen az utánpótlásban a tavalyinál is nagyobb sikereket értek el, a felnőtteknél ugyanakkor nem sikerült olimpiai kvótát szerezni. Ez utóbbival kapcsolatban ugyanakkor jelezte, hogy az Európa Játékokon és az Európa-bajnokságon is volt érmes magyar bokszoló.

Az országos bajnokság meccsei szerdán és csütörtökön 16 órakor kezdődnek a Hévízi Városi Sportcsarnokban, a pénteki elődöntők és a szombati finálék pedig 14 órakor.

A sajtótájékoztatón Csötönyi Sándor és Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere aláírták a jövő februári jubileumi, 60. Bocskai István nemzetközi emlékverseny szerződését. A MÖSZ vezetője ezzel kapcsolatban jelezte, a viadalra 30 országot hívtak meg, s biztos benne, hogy a hagyományoknak megfelelően A kategóriás lesz a verseny színvonala.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.