IAAF

Ashton Eaton és Genzebe Dibaba az év atlétája

A férfiaknál Ashton Eaton amerikai tízpróbázó, a nőknél pedig Genzebe Dibaba etióp futó lett az év atlétája a nemzetközi szövetség (IAAF) csütörtöki bejelentése szerint.

2015.11.26 20:36MTI

Eaton mellett a jamaicai Usain Bolt és az amerikai Christian Taylor került be a legjobb három közé. A tízpróbában olimpiai címvédő Eaton 9045 pontos világcsúccsal védte meg vb-elsőségét Pekingben, ráadásul immár a szakág legjobb 400 méteres síkfutása is az ő nevéhez fűződik, 45.00 másodperccel.

A nőknél a győztes Dibabán kívül a holland Dafne Schippers és a lengyel Anita Wlodarczyk került be az utolsó körbe. A 24 éves Dibaba kiemelkedő éven van túl, fedettpályán 5000 méteren döntött világcsúcsot (14:18.86 perc), majd szabadtéren 1500 méteren remekelt: előbb világrekordot állított fel (3:50.07 perc), később pedig aranyérmet nyert a pekingi világbajnokságon, amelyen 5000 méteren harmadik lett.

Az év atlétáira októberben szavazhattak az IAAF tagjai, tagszövetségei, versenyrendezői, legjobb sportolói, akiknek voksai alapján kilenc férfi és kilenc női sportoló maradt versenyben. Közülük egy tízfős szakmai zsűri választotta ki a három-három "döntőst".

A győzteseket 1988 óta az IAAF-gálán jelentik be, de a szövetség korábbi közleménye szerint az eredetileg most szombatra, Monacóba tervezett rangos eseményt a sportágat érintő korrupciós, illetve doppingbotrány miatt az idén nem rendezik meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.