Siker!!!

Súlyemelő-vb - Soóky Gergely 29. lett

A 62 kilogrammos Soóky Gergely a 29. helyen végzett a súlyemelők houstoni olimpiai kvalifikációs világbajnokságán.

2015.11.23 10:40MTI

Az ötfős magyar csapatból elsőként fellépő idei utánpótlás Európa-bajnok csupán egyetlen kilóval maradt el egyéni csúcsától, az összetettben elért 272 kilogrammos teljesítménye is kevésnek bizonyult azonban a pontszerzéshez, ahhoz a legjobb 25 között kellett volna végeznie az összesen 47 indulót felvonultató kategóriájában.

Az előírás szerint az egyénileg gyűjtött pontok összeadódnak, még pontosabban hozzáadódnak a tavalyi első kvalifikációs vb-n szerzett pontokhoz, s a nemzeti válogatottak így kialakult sorrendjében a férfiaknál az első 24 ország küldhet - változó számban - súlyemelőt a jövő nyári riói olimpiára. A magyar férfigárda a 2014-es vb-n a még éppen három riói kvótát érő 24. helyen végzett, s legalább ezt a pozíciót meg kéne őriznie Houstonban is, hogy három magyar emelő állhasson rajthoz a 2016-os ötkarikás játékokon. Ha kiszorul a huszonnégyek közül, viszont már csak egyetlen kvótához juthat - a jövő évi Európa-bajnokságon.

Az egyesült államokbeli világbajnokságon Soóky bemutatkozásképpen 116 kilót szakított, majd a 121-et másodikra teljesítette. Lökésben a 151 kg nem okozott gondot, a 157 azonban kétszer is kifogott rajta.

A 62 kilósok vetélkedését a 2013-as világbajnok kínai Csen Li-csün nyerte úgy, hogy lökésben és összetettben is világcsúcsot állított fel 183, illetve 333 kilogrammos eredménnyel, mindkettőben egy-egy kilóval javítva meg a korábbi rekordot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.