Merényletek Párizsban

A szolidaritás jegyében kezdődött az angol-francia mérkőzés

A pályára kifutó francia válogatottat az ősi rivális angolok részéről ilyenkor "szokásos" füttykoncert helyett hatalmas üdvrivalgás és tapsvihar fogadta.

2015.11.18 07:24MTI
Forrás: Youtube

A szolidaritás és az együttérzés példátlan gesztusaival kezdődött kedd este a londoni Wembley Stadionban az angol és a francia labdarúgó-válogatott barátságos mérkőzése.

A világhírű észak-londoni stadion mozgatható tetőszerkezetét tartó 133 méter magas, dőlt acél boltívet - amely London területének jelentős részéről jól látható - a francia trikolór színeivel világították ki, és a stadion homlokzatára a "Liberté, Égalité, Fraternité" (Szabadság, egyenlőség, testvériség) francia nemzeti jelmondatot vetítették.

A pályára kifutó francia válogatottat az ősi rivális angolok részéről ilyenkor "szokásos" füttykoncert helyett hatalmas üdvrivalgás és tapsvihar fogadta, az angol szurkolók közül is több ezren francia zászlókat lengettek.

Ugyancsak tapsorkán fogadta Vilmos herceget, II. Erzsébet királynő unokáját, a brit trón majdani várományosát, az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) elnökét. Vilmos, valamint az angol és a francia szövetségi kapitány, Roy Hodgson és Didier Deschamps egy-egy koszorút helyezett el a pálya szélén.

Mögöttük David Cameron brit miniszterelnök is kivonult a pályához a koszorúzás és a két nemzeti himnusz idejére.

Az angol szurkolókat a hangosbemondón felkérték, hogy énekeljék ők is a francia himnuszt, ehhez segítséget nyújtott, hogy a kivetítőn olvasható volt a himnusz szövege. A kérésnek több ezer angol szurkoló eleget tett és a francia himnusz elhangzása után is hatalmas tapsvihar tört ki a stadionban.

Ezután a játékosok és a szurkolók egyperces csenddel adóztak a párizsi áldozatok emlékének. A megemlékezés idejére a Wembleyre néma csend borult, egyetlen füttyszót vagy bekiabálását sem lehetett hallani.

Az angol és a francia játékosok egymás vállát átölelve, a kezdőkör mentén körben felsorakozva emlékeztek a merényletsorozat áldozataira.

A párizsi merényletek után felmerült, hogy a meccset elhalasztják, de végül az FA és a francia szövetség, valamint a két ország biztonsági szolgálatainak hétvégi egyeztetése után mégis a mérkőzés megtartása mellett döntöttek.

A Wembley környékét és bejáratait automata fegyverekkel felszerelt rendőri egységek biztosították, és a nap folyamán London más városrészeiben is - elsősorban a tömegközlekedési eszközökön - jól látható volt a fokozott rendőri jelenlét.

A párizsi merényletek egyikét a Stade de France Stadion közelében követték el a francia-német barátságos mérkőzés idején.

A meccset végül a házigazdák 2-0-ra nyerték.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.