IAAF

Dibaba, Schippers vagy Wlodarczyk lesz az év női atlétája

Az etióp Genzebe Dibaba, a holland Dafne Schippers vagy a lengyel Anita Wlodarczyk lesz az év női atlétája a nemzetközi szövetség (IAAF) közlése szerint.

2015.11.19 00:29MTI

A 24 éves Dibaba kiemelkedő éven van túl, fedettpályán 5000 méteren döntött világcsúcsot (14:18.86 perc), majd szabadtéren 1500 méteren remekelt: előbb világrekordot állított fel (3:50.07 perc), később pedig aranyérmet nyert a pekingi világbajnokságon, melyen 5000-en harmadik lett.

Schippers már tavaly is bizonyította, hogy nem csupán Európa, hanem a világ legjobb sprinterei közé emelkedett, az idei évre pedig még a 2014-es formájához képest is ugrásszerűen javult. A szabadtéri vb-n 100-on 10.81 másodperces holland csúccsal ezüstérmet nyert, majd 200 méteren elképesztő, 21.63 másodperces Európa-csúccsal győzött, amivel a kelet-német Marita Koch 36 éves kontinensrekordját múlta felül.

Wlodarczyk 2015-ben valósággal leiskolázta a korábban kiegyenlítettnek nevezhető női kalapácsvető mezőnyt. A lengyel dobónak idén egyetlen igazi ellenfele a világcsúcs volt, ám az is csak augusztus 2-ig, amikor 81,08 méterre javította a rekordot. Ezt követően a vb-n is csak a csúccsal küzdött, az aranyérmet azonban "csak" 80,85 méteres vb-rekorddal szerezte meg.

Az Év atlétájára októberben szavazhattak a az IAAF tagjai, tagszövetségei, versenyrendezői, legjobb sportolói, akiknek voksai alapján kilenc férfi és kilenc női sportoló maradt versenyben. Közülük egy tízfős szakmai zsűri választotta ki a három-három "döntőst". A férfiak három finalistájának nevét szerdán hozzák nyilvánosságra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.