Labdarúgás

Érdekességek az Eb-selejtezőről: a magyar válogatott szereplése számokban

Az Európa-bajnoki részvételt pótselejtezőn kivívó magyar labdarúgó-válogatottban 37 játékos lépett pályára a kvalifikációs sorozat 12 mérkőzésén.

2015.11.17 17:52MTI
MLSZ Facebook

A magyar szövetség honlapján kedden közzétett összeállításból az is kiderül, hogy egyedüliként Dzsudzsák Balázs csapatkapitány szerepelt valamennyi találkozón, a török Bursaspor szélsője összesen 1044 percet játszott. A képzeletbeli dobogóra még Kádár Tamás és a kapus Király Gábor fért fel 990, illetve 900 perccel. A legkevesebb időt, szám szerint két percet Simon Ádám töltötte a pályán.

A teljesítményt tekintve a csoportszakaszban a lehetséges 30-ból 16 pontot szerzett a válogatott, ami 53,33 százalékos teljesítmény. Ennél három, illetve egy ponttal jobb volt az előző Eb- és vb-selejtezős sorozatban. A norvégok elleni pótselejtezőn aratott két győzelem azt jelenti, hogy a nemzeti együttes az összesen "megszerezhető" 36 pontból 22-t gyűjtött, ami 61,11 százalékos mérleg.

A sorozatban három szövetségi kapitány irányította a gárdát. Pintér Attila egyetlen összecsapásán vereség született, míg a legjobb, 73,33 százalékos teljesítményt Dárdai Pál ötmeccses regnálása során érték el a játékosok. Bernd Strock irányításával hat meccsen az egész sorozatnak megfelelő 61,11 százalékos teljesítményt nyújtotta a csapat.

A 14 magyar gólon tíz játékos osztozott. Priskin Tamás, Böde Dániel és Németh Krisztián egyaránt kétszer volt eredményes, míg Dzsudzsák Balázs, Szalai Ádám, Gera Zoltán, Stieber Zoltán, Guzmics Richárd, Lovrencsics Gergő és Kleinheisler László egyszer-egyszer talált a kapuba. Az utolsó találat egy öngól volt a norvég Markus Henriksen révén.

A magyar gólok döntő többsége a második félidőben és annak is az utolsó harminc percében esett: az első játékrészben mindössze négyszer találtak kapuba a magyarok, míg a másodikban tízszer, ezen belül pedig az utolsó félórában kilencszer. A kapott gólokat tekintve is hasonló az arány: az első félidőben háromszor, a másodikban hétszer voltak eredményesek a rivális csapatok, az utolsó negyedórában pedig hat gólt kapott a válogatott.

Az mlsz.hu emlékeztet arra, hogy a magyar nemzeti csapat 2014 augusztusában, a selejtezősorozat előtt a 34. helyen állt a világranglistán, jelenleg a 33., de a norvégok kétszeri legyőzésének köszönhetően a következő rangsorban valószínűleg ismét előre lép. A kvalifikációs időszak közben az északírek elleni nyitómeccsen elszenvedett vereséget követően volt a mélypont az 54. hellyel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.