Orosz doppingbotrány

A most "felrobbant doppingbomba" az NDK-s időket idézi

Az államilag támogatott doppingrendszer, a pozitív tesztek eltussolása és a korrupció is hozzájárul az orosz sportolók eredményeihez.

2015.11.10 17:19MTI

A sport és a doppingellenőrzés hitelessége forog kockán, ha a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) nem kezeli kellő eréllyel és szigorral az oroszországi doppingbotrányt - mondta Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője az MTI érdeklődésére.

Hangsúlyozta: a most "felrobbant doppingbomba" az NDK-s időket idézi, csak éppen nem utólag, hosszú évek elteltével akadnak fenn a rostán sportolók, edzők, sportvezetők, ráadásul a vádak szerint az orosz titkosszolgálatnak és állami vezetőknek is közük van az ügyhöz.

"Kemények a vádak, minták tűntek el vagy manipulálták a vizsgálatok eredményeit, félemlítettek meg vagy zsaroltak embereket, és olyan szervezetek életébe, munkájába szóltak bele, amelyeknek elvileg teljesen függetlennek kellene lenniük" - fogalmazott Tiszeker.

Hozzátette: "rendszerprobléma" van a sportban, a doppingellenőrzésben, a WADA is sáros, hiszen egy általa akkreditált laboratóriumban történhettek a törvénytelenségek, csalások.

A Dick Pound korábbi WADA-elnök vezette WADA-vizsgálóbizottság a tavaly kirobbant doppingbotrány miatt az orosz tagszövetség (VFLA) és az ország atlétáinak eltiltását javasolta a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek (IAAF), amelynek elnöke, Sebastian Coe a hét végéig adott határidőt a helyzet tisztázására az oroszoknak. A vizsgálóbizottság az orosz szövetség eltiltását, illetve a moszkvai doppinglabor akkreditációjának visszavonását kérte. Az orosz atléták így nem indulhatnának a nagy viadalokon, köztük az olimpián és az Európa-bajnokságon sem.

freedigitalphotos.net/adam

Tiszeker jelezte, hogy Pound hétfői bejelentése előrevetíti a jövőt is:

"Most az oroszokon van a sor, de hamarosan más országok és más sportágak is sorra kerülnek. Lesznek itt még meglepetések - tette hozza a MACS vezetője. - Az oroszok 90 százalékban egyetértettek a WADA-vizsgálat eredményével, elismerik, hogy szankcionálni kell, vezetőket kell lecserélni és szövetségeket átalakítani, ugyanakkor az állami beleszólással kapcsolatban további bizonyítékokat várnak."

Tiszeker hangsúlyozta, hogy a MACS is érzékelte a WADA fokozódó szigorát.

"A magyar antidopping-rendszert, beleértve az ehhez kapcsolódó kormányrendeletet is, keményen ellenőrizték idén januártól októberig, és nemrégiben kaptuk meg az eredményt, hogy minden téren teljes mértékben megfeleltünk" - mondta.

A WADA azok után kezdett nyomozásba az oroszok ellen, hogy tavaly a német ARD televízió részben titokban rögzített kép- és hangfelvételeket mutatott be, amelyek állítólag bizonyítják: az államilag támogatott doppingrendszer, a pozitív tesztek eltussolása és a korrupció is hozzájárul az orosz sportolók eredményeihez. Moszkva először visszautasította a vádakat, ám később folyamatosan jelentették be ismert és sikeres, olimpiai és világbajnok atléták doppingvétségeit és büntetéseit.

A 350 oldalas WADA-jelentés - többek között - örökös eltiltást javasolt öt orosz atlétára, köztük a 2012-es londoni olimpia női 800 méteres bajnokára, Marija Szavinovára, illetve a szám bronzérmesére, Jekatyerina Pojsztogovára, valamint négy edzőre és az orosz szövetség egyik munkatársára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.